Marguerite Duras, Enfant terrible

Juliette van Nes 19 februari 2021 Auteur
Een dikke pil dat is het eerste wat ik dacht toen een vriend mij dit boek gaf omdat ik niets meer te lezen had en ook dacht ik kan in ieder geval een tijdje vooruit. Het blijft een pil maar ik heb het met veel interesse gelezen zonder een pagina over te slaan. Dat laatste is niet helemaal waar maar ik zal bij het begin beginnen.
Marguerite Duras is het pseudoniem van Marguerite Donnadieu.
Laure Adler is een kennis van Marguerite en in die hoedanigheid heeft ze toenadering tot haar, krijgt ze antwoord op vragen en wordt haar zelfs een interview toegestaan. Het boek begint bij de jeugd van Marguerite in Indochine, een Franse kolonie, dat tegenwoordig zo ongeveer het gebied bestrijkt van een deel van Laos, Vietnam en Cambodja. Marguerite heeft een moeilijke jeugd met een eigenaardige/waanzinnige moeder en twee broers. De oudste is de lieveling van de moeder, de jongen en later man kan geen kwaad doen en tiranniseert het hele gezin. Het gezin vestigt zich op een goed moment definitief in Frankrijk.
Als Marguerite ouder wordt stapt zij in een cel van de communistische partij. Ze heeft veel vrienden vooral mannen, zij is verleidelijk, geestig, vrolijk en kwaadaardig. Ze begint te schrijven maar wordt niet uitgegeven. Ze zet door, schrijft boek na boek die bijna niet verkocht worden. Ondertussen ontvangt ze in haar appartement aan de 5, rue Saint Benoit.. Veel bekende namen komen voorbij. Haar jongste broer van wie ze veel hield sterft en haar moeder slaagt erin in Indochine tot een zekere welstand te komen.
Ze studeert in Parijs aan de Sorbonne en gaat tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet.

Een groot deel van haar werk is (semi)autobiografisch, ze heeft ook grote belangstelling voor de film en schrijft tot aan haar dood afwisselend romans en filmscenario's. Hoofdthema's in haar werk zijn altijd liefde en dood. Een deel van haar jeugd is beschreven in het semiautobiografisch boek L'Amant (1984) dat een succes werd en dat haar rijk maakt. Hoofdthema's in haar werk zijn altijd liefde en dood.
Duras is getrouwd geweest met de schrijver Robert Antelme, ze had een relatie met Dionys Mascolo met wie ze een zoon, Jean, krijgt.
Als ze tegen de zeventig loopt ontmoet ze een jonge man Yann Andrea die tot aan haar dood haar levensgezel blijft.
Marguerite was verslaafd aan de drank, soms dronk ze 3 flessen whisky op een dag. Haar lijf takelde af toch bleef ze schrijven en films maken. 'Hiroshima mon amour' is er een van. Het is een wonder dat ze de 80 haalde.
Ze overleed op 81-jarige leeftijd aan keelkanker in Parijs. Ze ligt er begraven op de Cimetière du Montparnasse Op het graf staan slechts haar pseudoniem, twee data en de initialen M D.

Meer recensies van Juliette van Nes