Doordringend drama

Karin Bennink Karin Bennink Hebban Team
13 mrt 2023

Houd je van superspannende boeken? Of wil je de echte verhalen over de oorlog in Syrië kennen? Dan moet je doorlopen om 'Doorlopen' bij je bibliotheek of boekhandel te halen.

Binnen 15 pagina's zit je dankzij de Italiaanse auteur Gabriele Clima op het puntje van je stoel: hoofdpersoon één zwerft ergens in de woestijn met nauwelijks water en hoofdpersoon twee blijkt een bomgordel om te hebben. Vanaf die eerste pagina's wil je het boek niet meer loslaten. Clima maakt met dit boek op indringende wijze duidelijk hoe conflicten en oorlog levens verwoesten. En hij laat zien dat jongeren over ongelofelijk veel kracht en moed beschikken, terwijl volwassenen er soms een bende van maken.

Salìm loopt met zijn vader in de woestijn. Ze zijn gevlucht uit een oorlogsgebied. Tijdens de wandeltocht lees je hoe Salìms leven daar was. Hij is het jongere broertje van Abèd en beleefde in het geheim spannende speurtochten in ingestorte gebouwen waarbij de kogels je soms om de oren vliegen. En wat ze zoeken? Het krachtigste wapen tegen de oorlog, aldus Abèd. Tegelijkertijd loopt Fatma in een donkere nacht met een bomgordel om naar een militair kamp. Ze doet dit voor haar broer Khalid. In haar herinneringen lees je hoe het komt dat ze daar loopt en wat ze heeft opgegeven om daar te lopen.

Dit boek is niet alleen ongelofelijk spannend, het is ook een doordringend boek. Omdat Fatma en Salìm andere kanten van de oorlog laten zien, krijg je een realistisch beeld van de gevolgen van politieke keuzes. Dat is af en toe een heftig beeld en soms een enkele zin die je laat voelen hoe pijnlijk verlies is: "Ik zag ze kleiner worden, opa en het huis, en de tuin en de granaatappelboom en ik wist, ik weet niet waarom, maar ik wist dat ik ze nooit meer zou zien."

Ieder hoofdstuk start met een gedicht van een Syrische dichter. Deze gedichten zijn mooi vertaald door Dorette Zwaans en Rianne Aarts. In de gedichten hoor en zie je als lezer de klanken en de beelden van het land waarin dit verhaal zich afspeelt. Als je het boek uit hebt, realiseer je je mede daardoor dat je geen gewone fictie leest. Sterker nog: achterin het boek vind je de namen van de "echte" Salìm en Fatma. Dat maakt dat dit boek een ongelofelijke indruk achterlaat. Het lijkt een spannend en heftig verhaal uit een film, maar het is een realistische weergave van pijnlijke levens die laten zien dat iedereen die doorloopt, niet op zoek is naar geluk of werk. "Maar naar leven."

Meer recensies van Karin Bennink