Maastrichtse liefde en lekker eten

Mienke Fijen kennen we van enkele stand alones, maar ook van het eerste deel “Geknipt voor elkaar”. We komen o.a. Lara en Boyd en Thijs weer tegen in dit deel. Deze keer volgen we Daan en Ellemieke, die samen lunchroom Bikke in stadsdeel Wyck in Maastricht runnen. Ellemieke was bij Daan gaan werken, om geld te sparen voor verre reizen die ze nog wilde maken. Ze werden verliefd en Ellemieke bleef bij Daan wonen. Zo leuk, dat zijn stoere kater Sjeng ook een bijrolletje heeft in dit boek. Hij zorgt voor de aaibaarheidsfactor en humor in het verhaal. Dit deel heeft alle ingrediënten voor een complete feelgood-leeservaring!

“Bikke” is de droom die Daan heeft waargemaakt, maar Ellemieke heeft nog altijd de hartenwens om verre reizen te maken. Doordat ze heel veel uren per week werken, zijn ze langs elkaar gaan leven. Daan merkt, dat Ellemieke ruimte nodig heeft en laat haar met pijn in zijn hart los, zodat ze haar toekomst kan nadenken. Ze hebben het daar allebei zwaar mee. Ellemieke gaat werken bij de nieuwe ijssalon tegenover Bikke, bij Matteo, de jonge Italiaanse buurman. Dat zorgt voor de nodige jaloezie bij Daan. Hun gezamenlijke vrienden voorzien Daan en Ellemieke op hartverwarmende wijze van relatieadviezen.

Zowel Ellemieke als Daan hebben geen veilige jeugd gehad. Na het overlijden van haar moeder raakte haar vader aan de drank en zorgde oma voornamelijk voor Ellemieke. Helaas is ook oma recent overleden. Daans ouders zijn hardwerkende ondernemers en hadden weinig oog voor hun kinderen. Ellemieke gaat terug naar haar vader, om haar verleden te verwerken. De persoonlijke ontwikkelingen van zowel Daan als Ellemieke worden heel mooi opgebouwd in het verhaal. Maar ook het verlangen naar elkaar is steeds voelbaar. Als de grafrechten van haar moeders graf verlopen, maken Ellemieke en haar vader afspraken en gaat ze haar droom waarmaken. Of dat het einde van haar relatie met Daan betekent, zal blijken. Zet de tissues maar klaar, die heb je nodig, zó intens is dit verhaal.

Het is een echte feelgood met veel diepgang, boeiende verhaallijnen en lieve, goed uitgewerkte hoofdpersonages. Onderwerpen zoals als stukgelopen relaties, familiebanden, vriendschappen, persoonlijke ontwikkelingen komen aan bod. Voor de juiste balans voegt Fijen humor, een tikkeltje spice en beschrijvingen van heerlijke gerechten toe. Stukjes Limburgs dialect, Italiaanse woorden en de songteksten zijn echte sfeermakers. Uit betrouwbare bronnen heb ik vernomen dat er een 3e deel komt van deze serie. Daar zie ik echt naar uit, want Ellemieke en Daan èn hun trouwe vrienden heb ik in mijn hart gesloten. <3

Meer recensies van KarinsBoekenparadijs