Advertentie
    Katy Hurkmans Hebban Recensent

Wanneer er een vrouw van haar fiets wordt gerukt en later dood wordt teruggevonden starten rechercheur Bianca van Dijk en haar partner Joris Vischjager een onderzoek. De omstandigheden waarin het slachtoffer werd teruggevonden brengen weinig klaarheid. Na de vermissing van een tweede vrouw staan de onderzoekers nog steeds voor een raadsel, al vermoeden ze dat het om dezelfde dader gaat.

‘Koud zonder jou’ is het derde en laatste deel in de reeks van Igor Znidarsic rond Bianca van Dijk. Het boek is echter prima los te lezen. Er is geen voorkennis nodig om de plot over een seriemoordenaar met een aparte handelswijze te kunnen volgen. De auteur schrijft in een zeer directe stijl en er komt weinig opsmuk aan te pas. De overgang tussen de verschillende elementen in het verhaal is soms nogal bruusk en ook naar sfeerschepping mist er oog voor detail. Toch leest dit boek bijzonder vlot en heeft het vaart.

Globaal genomen zit er voldoende spanning in en is er genoeg aandacht voor het perspectief van de dader. De verhaallijn rond de vermiste zus mocht wat verder worden uitgewerkt of had mogen worden weggelaten. Nu blijft dit onderdeel teveel aan de oppervlakte en voegt dit draadje weinig wezenlijks toe aan het verhaal.

Bianca van Dijk is een interessant personage dat redelijk goed werd uitgewerkt, al moet de lezer niet gebrand zijn op veel psychologische diepgang. Wie alle drie de delen leest ziet waarschijnlijk wel ontwikkeling, maar binnen dit boek als standalone wordt de basis meegegeven. Er is een inkijkje in haar privéleven en het effect dat de vermissing van haar zus op haar heeft. Voor meer dan dit lenen het verhaal en de schrijfstijl zich niet en dat is ook niet nodig. Er is voldoende aandacht voor de dader en de auteur probeert zonder erin te overdrijven de motieven van de dader te schetsen. Dit zijn de passages waarin Znidarsic laat zien dat hij weet wat een lezer drijft om voort te lezen.

‘Koud zonder jou’ is al bij al een aangename thriller die de nieuwsgierigheid voldoende weet te prikkelen. De afwisseling tussen dader en onderzoekers en het gebruik van de nodige flashbacks zorgt ervoor dat de interesse in de ontwikkeling van de zaak gewekt blijft. Ondanks een aantal weinig originele elementen weet Znidarsic wel te boeien en een verhaal te vertellen dat meeslepend genoeg is om in snel tempo uit te lezen. Het is zeker genietbaar, maar of het veel indruk nalaat achteraf is nog maar de vraag.

Reacties op: Noch warm, noch koud

68
Koud zonder jou - Igor Znidarsic
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners