Doordoen en dapper blijven.

Heather Morris kende ik al van haar eerder werk, De tatoeëerder van Auschwitz. Dit boek is een soort ‘deel 2’ van de serie. Eerder was de titel Cilka’s keuze, deze is veranderd naar het meisje dat twee kampen overleefde.

In dit verhaal volgen we het verhaal van Cilka. Cilka Klein is zestien als ze in 1942 per trein naar Auschwitz- Birkenau wordt gebracht. Ze springt in het oog van de kampcommandant Schwarzhuber, die haar dwingt zijn lief te worden. Als enige vrouw in het kamp mag zij haar lange haar behouden. Na de bevrijding wordt ze hierdoor gezien als collaborateur en naar een werkkamp in Siberië verbannen. Weer zit ze in een trein. Weer moet ze talloze onmenselijke beproevingen doorstaan. En weer blijven de ogen van een kampbewaarder te lang op haar rusten…

Het meisje dat twee kampen overleefde is gebaseerd op het waargebeurde levensverhaal van Cilka. Veel info heeft de auteur gekregen door documentatie te lezen/zien maar ook door de gesprekken met Lale.

Ik vond het ‘fijn’ dat je zowel delen kon lezen over kamp 1 als kamp 2 zo gaf de auteur meer dynamiek in het verhaal. Daarnaast komen we ook meer te weten over de arrestaties, de goelag en de periode na het kamp. Conclusie: van begin tot eind kom je in Cilka’s leven terecht.

Ik had meermaals een brok in mijn keel die zei dat het boek pittig ging worden en het is waar. Dit boek is emotioneel over het leed van de personages/ gebeurtenissen, enz.

Het verhaal/ de gebeurtenissen zijn ongeloofwaardig, heftig en emotioneel zwaar. Het is voor mij niet voor te stellen wat de personages meegemaakt hebben, onmogelijk zelf. Diep respect naar Cilka en de andere mensen om zo moedig, krachtig en vooral doorzetting te hebben.

Ik vond het eens ‘fijn’ om naast de vele verhalen over Auschwitz eens iets te mogen lezen en ontdekken over de tijd van de Goelag. Dit was nieuw voor mij.

Stuk voor stuk zijn de gevangenen in het blok van Cilka uniek, realitisch en vooral menselijk.

Dit verhaal zal me bijblijven.

Meer recensies van Kayleighsbooksadventure

Asfalt is een verhaal over twee reizen die naar één bestemming leiden. Overgeleverd aan de gratie van de onbekenden die hen een lift geven, maken vier jongeren een tocht die hun leven voorgoed zal veranderen.