Jacht - letterlijk of figuurlijk? That’s the question
Auteur: Geert Klaasen
Uitgever: Manteau / Standaard Uitgeverij
Pagina’s: 368
Cover:
We zien een dame die in de verte staart. Op de achtergrond zie je een schip. Is de dame naar het schip aan het kijken? Is ze aan het terugdenken aan het verre verleden?
Pas als je het boek hebt gelezen, kan je hier een antwoord op geven. Maar de cover zet wel aan tot nadenken.
Vooral als je de ondertitel leest. ‘Niets is wat het lijkt, niemand is wie hij zegt te zijn’
De combinatie van titel en ondertitel heeft ervoor gezorgd dat ik enorm was getriggerd door dit boek.
Opbouw van het boek:
Het boek bestaat uit 4 delen, telkens nog eens onderverdeeld in duidelijke hoofdstukken.
Elk hoofdstuk heeft een titel waardoor je weet in welke tijd het zich afspeelt en waar men zich bevind.
Het boek zelf:
Het boek speelt zich af in het verleden en het heden. Het wordt afwisselend verteld door Ziggy (hoofdpersonage), Alexandre Nicola en Sarah.
Eerst was het een beetje wennen, in welke tijd zitten we, wie is er nu aan het vertellen. Maar eens je begint te lezen, leest het vlot weg.
Ziggy, Zacharias Chetwyck, wordt door zijn baas, Soigny, uitgenodigd op diens jacht. Op het eerste zicht lijkt het op een plezierreis rond de havens van Europa. Gaandeweg komt Ziggy tot de constatering dat zijn medepassagiers niet zo toevallig gekozen zijn. Hij krijgt dan ook de geheimzinnige opdracht om nu de ene, dan de andere in het oog te houden.
Tijdens de reis ontdekt hij dat zijn leven zelf één grote leugen is.
We spoelen even verder. Ziggy krijgt een foto in handen van zijn doodgewaande grote liefde, Sarah. Het enige aanknopingspunt is een bestemming met de letter ‘B’. Deze foto brengt ons hoofdpersonage naar steden met de letter B, waar hij een koortsachtige zoektocht start naar zijn Sarah.
Maar ook Sarah krijgt een mysterieus bericht over haar doodgewaande geliefde. Ze gaat op zoek naar de schrijver ervan.
Intrede Alexandre Nicola. Via hem komen we te weten wat er allemaal is gebeurd op de Tsarevitsj. Je krijgt ook een inkijkje in het leven van Ziggy en van zijn grootouders/ouders. Het voert ons mee naar de Groote oorlog, we bezoeken een curieus circus, het breng ons overzee naar Engeland tot ergens in Buenos Aires. Dit is de plek waar Alexandre vertelt over Sarah haar grote liefde. Dit is de plek waar Sarah ontdekt dat Ziggy nog leeft. Stap voor stap ontvouwt zich een verhaal die je als lezer niet verwacht. Het boek is verweven van mysterie, met toch wel een romantisch kantje.
Het is de schrijver meer dan gelukt om de lezer tot de laatste bladzijde geboeid te houden.
De titel blijft nazinderen. Want Jacht kan je in de figuurlijke betekenis (het jagen op) als in de letterlijke betekenis (het schip/jacht) bekijken. Een betere titel had Geert Klaasen niet kunnen kiezen..
Nog dit:
Lezen is altijd een beetje reizen. Nadat je dit boek hebt gelezen , mag je heel wat plaatsen afvinken op je reispas!
Ik geef dit boek 4 ⭐️. Ik hoop zeker nog boeken van deze schrijver te lezen!