Advertentie

Eigenlijk wou ik deze graphic novel geen ster beoordeling geven, maar dat is hier dus geen optie. Het is niet dat ik niet van dit boek genoten heb, dat heb ik zeker, maar ik vond het niet helemaal eerlijk om een sterbeoordeling te geven, terwijl ik zo weinig graphic novels heb gelezen. Ik heb nog niet echt veel referentie en ervaring. Ik vind het ook moeilijker om een graphic novel te beoordelen dan een boek.

Bij mijn studie (vormgeving, illustratie) heb ik het op dit moment over graphic novels. Ik kom erachter dat ik er eigenlijk maar weinig van weet en dat ik het ontzettend interessant vind om er meer over te weten te komen. Voor de les lees ik “Making Comics” van Scott McCloud. Het is een comic over hoe je comics maakt, wat in mijn ogen de beste manier is om te leren over comics. Door deze lessen ben ik steeds geïnteresseerde geworden in graphic novels en comics, terwijl ik ze eigenlijk maar weinig lees. Maar ik wil er echt meer gaan lezen, vooral graphic novels.

Ik ben een groot van fan van Rick Riordan en de Percy Jackson serie, dus toen ik deze graphic novel zag staan, kon ik niks anders dan hem meenemen om te lezen. Ik was er benieuwd wat ik van deze variant van Percy Jackson zou vinden, omdat ik al zo bekend ben met de boeken. Ik kon jammer genoeg deel 1 “De Bliksemdief” niet vinden, dus heb ik deze maar meegenomen. Ik dacht niet dat het veel zou uitmaken, omdat ik het verhaal al zo goed ken. Maar ik ben zeker nog van plan om het eerste deel van de graphic novel te lezen.

Ik denk niet dat ik jullie blij maak met een analyse van deze graphic novel en dat ik dingen ga bespreken als moment to moment. Ik heb deze novel daarom ook niet gelezen. Ik denk alleen dat ik er waarschijnlijk nog steeds met een kunstenaars oog naar ga kijken. Dat is moeilijk te stoppen.

Het eerste wat me opviel toen ik dit boek zag, was dat het boek echt veel dunner is dan het origineel. Dat is natuurlijk ook logisch. Je hebt geen beschrijvingen meer nodig, je kruipt minder in het hoofd van het personage, zijn gedachten hoeven niet meer beschreven te worden. Tijdens het lezen kwam ik er wel achter dat er een paar details waren veranderd. Want sinds wanneer houdt Percy van skateboarden en waar is Luke’s litteken?

Ook miste ik de humor van Rick Riordan, wat een van de redenen is dat ik zou dol ben op zijn boeken. Zijn boeken zorgen altijd voor een glimlach op mijn gezicht. Deze graphic novel voelde veel serieuzer. Het voelt ook alsof het voor een oudere doelgroep is gemaakt. Ik heb ook het gevoel dat er veel meer de duistere kant van het boek werd getoond, niet dat dat erg is. Het is juist wel interessant om het verhaal een beetje vanuit een andere hoek te bekijken, toch miste ik de humor wel echt, dat maakt in mijn ogen Percy Percy.

Ook vond ik dat er veel minder backstory en characterdevelopment aanwezig was in de novel dan in het normale boek, maar het kan ook dat dat nu extra opvalt, omdat ik het boek al zo goed ken.

Toen ik net begon met lezen moest ik ook erg wennen aan de tekenstijl. Ik vond het erg chaotisch eruit zien. Ik had ook op de een of andere manier een andere tekenstijl bij het verhaal verwacht. Ik vond dit er zo volwassen uit zien, maar dat komt waarschijnlijk ook omdat het zo realistisch getekend is. De personages zien er ook veel ouder uit, en ook gemener. Clarisse vind ik ook heel mannelijk ogen. Maar de realistische tekenstijl zorgt er ook voor dat uitdrukkingen ook veel menselijker overkomen, totaal niet overdreven. Het voelt expressief en vol gevoel. Ik merkte dat ik de tekenstijl steeds meer begon te waarderen. De tekenstijl werkt ook goed met actiescènes, daar komt de stijl echt tot zijn recht en er zitten best wel wat actiescènes in deze novel.

Het kleurgebruik zorgde ervoor dat de novel sfeer kreeg, maar ook rustig bleef. Door de vele details en lijnen oogt de novelal snel chaotisch, maar doordat een 1 kleur centraal staat blijft er toch rust. Ook zorgt het ervoor dat de spreads zo mooi bij elkaar passen en je merkt aan de kleur dat de spanning toe neemt.

De volledige achtergronden zijn ook zo mooi gemaakt. Je weet daardoor ook beter waar een personage is. Ook vind ik de variatie van de panelen erg leuk.

De novel is makkelijk en snel te lezen. Veel actie en een hoog tempo. Er is niet veel dialoog en de tekst is anders, simpeler dan ik gewend ben van het boek. De tekst voelt ook kinderlijker aan dan het boek. Maar het is een novel dat je blijft lezen. Het blijft je interesseren. Ik denk dat ik wel meer van de boeken hou, maar dit is zeker geen verkeerde variant en ik ben benieuwd naar de andere delen.

Reacties op: Percy Jackson in een andere stijl

18
De zee van monsters (graphic novel) - Rick Riordan
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners