Advertentie

Een Ethiopische leerling genaamd Bira at ooit de muur van haar huis. Ze wilde het niet, maar ze kwam erachter dat de enige manier om niet aan de muur te denken was om de muur te eten. Toen Bira 17 jaar oud was had ze acht vierkante meter muur, meer dan een halve ton modderbakstenen opgegeten. Op een dag trok Bira het niet meer, in tranen is zij naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gegaan. Op dat moment telde Ethiopië 8 psychiaters op een bevolking van 70 miljoen mensen. Bira had geluk. Zij kon terecht bij één van hen. Bira bleek obsessieve compulsieve dwangstoornis te hebben.

Deze casus wordt in het eerste hoofdstuk behandeld, naast vele andere door het hele boek. Daarnaast is de dwangstoornis van de auteur zelf ook een belangrijke rode draad in het boek. David Adam heeft jaren in angst geleefd, bang om HIV te krijgen deed hij er van alles aan om niet in contact te komen met bloed of speeksel van een ander en herhaalde hij vele stappen om zeker te weten dat dit ook niet gebeurd was.

'The Man Who Couldn't Stop' is een onwijs interessant boek voor ieder die zelf met een dwangstoornis te maken heeft; iemand kent met een dwangstoornis; of geïnteresseerd is in dwangstoornissen of mentale ziekten in het algemeen. De auteur vertelt over het ziektebeeld en gebruikt verschillende casussen om dit tot in de puntjes uit te leggen. Daarnaast worden elementen als behandelingen en medicatie, het sociale, erfelijke en psychologische, het Freudian en het traumatiserende behandeld. Een alomvattend boek, maar mocht je er niet genoeg van krijgen, wordt er ook verwezen naar genoeg andere bronnen.

Reacties op: De auteur vertelt over het ziektebeeld en gebruikt verschillende casussen om dit tot in de puntjes uit te leggen.

1
Man who couldn't stop - Adam d
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker