Donkere wolken boven Parijs
1944 in Parijs. De broers Jean en Michel leven samen met zusje Suzette en hun ouders in het bezette Parijs. De broers helpen hun vader een beetje met het verzetswerk wat hij doet. En ze willen graag dat hun moeder en Suzette vluchten naar Zwitserland.
Maar dan worden ze opgepakt en veranderen hun levens.
Met behulp van buren, vrienden en een oom proberen ze de rest van de oorlog te overleven en dragen ze samen met Amerikaanse piloot Jack een steentje bij aan de bevrijding van Parijs
Voor Hebban mocht ik dit boek lezen en recenseren. Super! Dankjulliewel.
Ten eerste wil ik kwijt dat het boek goed uitgewerkt is qua personages. Je leert ze allemaal stuk voor stuk kennen, ook de bijpersonages waardoor je ze voor je ziet en tot leven komen.Echt een pluspunt.
Verder leest het boek heerlijk weg door het makkelijk taalgebruik, maar dit komt doordat het een young adult is.
De beschrijving van het leven in Parijs tijdens de Tweede Wereldoorlog vond ik ook vooral in het begin erg interessant, maar naarmate het boek verder verstrijkt brengt dit een beetje klad in de spanning van het verhaal..
Die spanning is niet overal even hoog. De arrestatie vond ik goed qua spanning en ook een ander deel van het verhaal waarbij een belangrijk familielid van de jongens betrokken raakt ook. Wat dit is kan ik hier niet vertellen ivm een evt spoiler.
Naar het plot toe loopt de spanning ook weer op.
Plot zelf vond ik erg ontroerend en ook heel positief naar alles wat ze meegemaakt hebben. Erg mooi!
Minpuntjes: Af en toe wordt het verhaal verteld als: En toen en toen en toen etc. Te opsommen waardoor het verhaal hier en daar verveeld. Een ander minpuntje vond ik dat ik de rol van de jongens wat groter had verwacht in het verzet. Misschien een verkeerde interpretatie, maar dus niet helemaal wat ik verwacht had.
Het verhaal achter het verhaal is zeker een toevoeging voor het boek
Van mij krijgt dit boek 3,5 ster.