Familieweekend

Leesadvies Leesadvies
4 apr 2026

Een nieuw boek van meesterverteller Jacques Vriens! Die móest ik natuurlijk lezen!
Dat hij na 50 jaar schrijverschap nog steeds zulke mooie verhalen maakt… echt bewonderenswaardig.

In Familieweekend duik je een druk, herkenbaar vakantiehuis in, waar iedereen samenkomt voor het jaarlijkse weekend.
Door de schrijfstijl van Jacques Vriens leer je alle familieleden goed kennen en ging ik vanzelf met ze meeleven. Van puberperikelen tot spanningen tussen ouders en zorgen om oma. Allemaal zo realistisch beschreven.

Ties, die net op de middelbare zit, ziet het weekend eerst totaal niet zitten (“traditie” vindt hij vooral saai). Maar gelukkig is daar ook zijn neef Pim, met wie hij kan lachen en ook de traditie heeft om ‘s nachts samen stiekem op pad te gaan. Maar het soms wel lastig als hij pesterig en stoer doet en hem een brugkuiken noemt. En dan is er nog nichtje Milou, met wie hij vroeger zo’n fijne band had. Samen bij oma logeren met hun geheime wachtwoord ‘ommatie’ (oma, Milou, Ties).
Maar hoe werkt dat eigenlijk nu ze ouder worden?

Ik vind het mooi dat dit verhaal laat zien hoe ingewikkeld familie kan zijn, zonder zwaar te worden. Iedereen heeft een eigen mening, zeker als het gaat om oma, die steeds verder achteruitgaat. Moet ze thuis blijven of ergens anders verzorgd worden? Je voelt de spanningen, maar ook de liefde.
En zo mooi: gaandeweg begrijp je waarom iedereen denkt zoals hij of zij denkt.

De combinatie van humor, warmte en herkenbare situaties maakt dit echt een typisch Vriens-verhaal.
Het leest heerlijk weg, maar zet ook aan tot nadenken en gesprek, thuis of in de klas.

Kortom, een ontroerend, realistisch en toegankelijk boek dat precies laat zien wat er allemaal speelt binnen families. Absoluut een aanrader voor kinderen vanaf 10 jaar (en stiekem ook voor volwassenen).

Dank aan De leukste kinderboeken voor het opsturen van dit fijne boek!

Instagram: @leesadvies

Meer recensies van Leesadvies