Matig enthousiast
< Sinds ze haar diagnose gekregen had, leefde ze in een slechte film. Alleen, ze zou er nooit meer kunnen uitstappen > pg. 149
Ik heb wat gemengde gevoelens over dit boek want halverwege raakte @kirsten.deconinck mij even kwijt. Ze probeert een realistisch verhaal neer te zetten over Maya, een dame met jongdementie en diabetes type 2, die zich als Vlaming in de Morvan heeft gevestigd. Als ze 50 jaar wordt, trakteert ze zichzelf op een reisje naar België maar dit loopt anders uit dan verwacht. Maya wil vreugdevolle herinneringen ophalen maar helaas verandert haar leven in een nachtmerrie met talrijke zorgfiguren die dirigent van haar leven worden.
Maya blijft maar een boodschap herhalen die veel vragen opwekt. Wie is de dode jongen?
Ik had graag iets meer tempo in het verhaal willen zien en daardoor verloor ik tijdelijk mijn belangstelling. Ik legde het boek even terzijde en las nadien wel met vaart en enthousiasme. Het einde is verrassend en sterk!
Als gezondheidsmedewerker heb ik behoorlijk wat ervaring met geheugenproblemen. Ik merk op dat sommige zaken helaas niet heel waarheidsgetrouw zijn neergepend wat betreft het proces en de symtpomen van jongdementie, mede door de talrijke varianten in het dementieel beeld die hier zijn samen gevoegd.
Ook over de rol van Frieke ben ik wat kritisch. Zij is een alleenstaande moeder met 2 kids, net gescheiden en verhuisd naar een huurappartement. Blijkbaar moet zij niet werken en kan ze haar leven en de kids on hold zetten om een oud-vriendin na dertig jaar te ondersteunen.
Ik denk dat ik het daar wat moeilijk mee had. Een verhaal dat de schrijfster realistisch wil neerzetten maar niet helemaal overeenkomt met mijn denkbeeld.
Desondanks een mooi verhaal, beeldend en vlot verwoord, met tal van lovende recensies!
Van deze #vlaamseauteur wil ik zeker nog iets lezen dat mogelijks beter bij me past.
Bedankt voor het #recensieexemplaar
Bedankt voor het #recensieexemplaar