Meeslepend, hartverscheurend, echt een pareltje!

lezenmetBec 14 februari 2025
Als scheuren in de aarde...de titel alleen al vond ik heel intrigerend. Ze doet vermoeden dat dit een bijzonder boek is...en dat is het ook! Al bij het lezen van de eerste pagina’s voel je dat je aan een prachtig verhaal begint. Het is zo’n boek dat je wil verslinden en dan spijt hebt dat het uit is.

Het verhaal wordt in 2 tijdlijnen verteld. 1955 is het jaar waarin Beth 17 is en samen met Gabriël de zomer van haar leven beleeft. In 1968 is Beth gelukkig getrouwd met de immer lieve Frank. Hun huwelijksgeluk wordt echter serieus overschaduwd door het ondraaglijke verlies van hun 9-jarig zoontje. Wanneer Gabriël plots naar het dorp terugkeert met zijn zoon Leo, wordt Beth haar leven helemaal overhoop gegooid. Het opnieuw met elkaar omgaan, leidt tot heel wat verwikkelingen die uiteindelijk desastreus eindigen met een moord. Doorheen het verhaal is er af en toe een sprong naar het verloop van de rechtszaak. Wie wie vermoord heeft, wordt lange tijd in het midden gelaten. Dat houdt natuurlijk de spanning erin.

Het verhaal is sterk opgebouwd. De hoofdstukken zijn eerder kort waardoor de tijdlijnen elkaar snel afwisselen maar dit stoort niet. Ik kan de schrijfstijl van Clare enorm appreciëren. Sommige zinnen zijn betoverend mooi, een uniek samenspel van woorden. Clare componeert als het ware zinnen. Soms las ik een zin 2x, om de bijzonderheid goed in me op te nemen. Een voorbeeld vind je op blz 195 “Met hem kan ik, een paar uur, ongebroken zijn”. Mooi toch…

De personages zijn mooi uitgewerkt. De gevoelens van Beth worden levensecht beschreven. De onstuimige verliefdheid, de volmaaktheid van 2 mensen die elkaar lief hebben alsof ze voor elkaar gemaakt zijn. Maar ook de rauwheid van het intense verdriet dat ze meedraagt, de lang verborgen gevoelens die ze probeert blijvend te onderdrukken. Je leeft intens met haar mee.

Dit is een hartverscheurend boek. Naar het einde toe kon ik mijn tranen niet bedwingen. Bovendien komen er onverwachts nog een paar serieuze plottwists...net als je denkt dat je alles weet. Achteraf beschouwd valt alles wel in zijn plooi en kan je toch met een gerust gevoel de laatste bladzijde omslaan. Ik heb ervan genoten om het laatste stuk op mijn vrije dag te lezen zodat ik echt de tijd had om mij helemaal te laten onderdompelen in het verhaal en de emotie toe te laten.

Dit boek krijgt van mij zonder twijfel 5 sterren. Dit boek heeft mij benieuwd gemaakt naar ander werk van deze schrijfster. Mijn dank gaat naar @zininfeelgood en @Lsuitgeverij voor het vooruitexemplaar. Vanaf 4 maart kan je dit pareltje vinden in de boekhandel.

Meer recensies van lezenmetBec