Indrukwekkend debuut!

lezenmetBec 15 november 2025
Ik ontdekte Shanna de Jong op IG in aanloop naar de release van haar thrillerdebuut Niets gezien. Ik vond de cover zo knap waardoor ik me al direct aangetrokken voelde tot het boek. Wat me extra triggerde, was dat dit spannende verhaal zich dichtbij, in Zeeland, afspeelt. Dat gaf voor mij net dat duwtje om het boek te kopen én er snel in te beginnen.

Deze psychologische thriller zit bijzonder knap in elkaar! Gedurende heel het verhaal zit de proloog in je hoofd, je vraagt je af wie in godsnaam die man was die zag wat er gebeurde…
Caro is geïntrigeerd door het mysterie van de vondeling. Ze zou er graag een boek over schrijven. Kost wat kost wil ze achterhalen wat er toen gebeurd is en ook de moeder van de vondeling een gezicht geven. Gezien de feiten zich 26 jaar geleden afspeelden, is het niet eenvoudig om de politiemensen die toen de zaak onderzocht hebben op te sporen. Aanvankelijk krijgt ze weinig medewerking in haar zoektocht. Toch zijn er een aantal mensen bereid haar te helpen. Maar dan komt Caro terecht in moeilijke, gevaarlijke situaties. Er is duidelijk iemand die haar het zwijgen wil opleggen.

Je leest het verhaal vanuit het perspectief van Caro. Shanna schrijft vlot en meeslepend. Ze zet een mooi beeld neer van de omgeving. De emoties van de personages worden met zorg en nuance beschreven, waardoor je als lezer echt met hen meeleeft. Het fijne aan de opbouw van het verhaal is dat je zelf een aantal mensen gaat wantrouwen. Hoe oprecht is hun bereidwilligheid om Caro echt te helpen? Dan is er ook nog de complexe verhouding tot Aram. Er hangt romantiek in de lucht maar is dit wel het juiste moment? De spanning wordt langzaam maar zeker opgebouwd. Eenmaal goed over de helft wordt het moeilijker om het boek weg te leggen. De dreiging wordt alsmaar groter. De vraag is hoever Caro wil gaan om de waarheid te achterhalen. Er volgen een aantal ontknopingen die je helemaal niet zag aankomen. Telkens als je denkt dat het verhaal zijn climax bereikt heeft, verrast Shanna je met een nieuwe plotwending. Elke twist is slim bedacht! Ik ben ontzettend benieuwd wat haar volgende verhaal zal brengen. Eén ding is zeker, ik blijf haar met veel interesse volgen!

Intussen won Shanna de publieksprijs van het Zeeuwse Boek 2025, heel terecht! Blij dat ik ook op dit boek gestemd heb!

Meer recensies van lezenmetBec