Het slot van een tijdloze reis
Wat is het jammer dat Schaduwverwanten echt het laatste deel is van de Doronburc-trilogie (die stiekem uit vier delen bestaat, als je de extra novelle meerekent). Ik heb enorm genoten van elk deel, en dit slotstuk was opnieuw een spannende en meeslepende rit — eentje die je niet zomaar naast je neerlegt.
In dit afsluitende deel staan niet langer Sarah en Niels centraal, maar hun kinderen Luna en Mick. De generatieverschuiving voelt natuurlijk, zeker gezien de tijdsprongen die de serie kenmerkt. Terwijl de kinderen worstelen met onthullingen over Luna’s afkomst en de tijdreisgeschiedenis van hun ouders, worden ze zelf ongewild meegezogen in het verleden — naar de middeleeuwen, zo'n zestig jaar na het moment waarin hun ouders de laatste keer terechtkwamen.
Wat Schaduwverwanten bijzonder maakt, is hoe het de vertrouwde spanning en historische diepgang behoudt, terwijl het verhaal tegelijkertijd fris blijft door het perspectief van Luna en Mick. De avonturen die broer en zus doormaken, zijn zowel gezamenlijk als individueel intens en meeslepend. De uitdagingen die ze tegenkomen zijn goed gedoseerd, en houden mij als lezer geboeid tot de laatste bladzijde. Bekende personages uit de eerdere boeken komen bijna niet meer voor. Wat logisch is gezien het tijdsverschil, maar toch even slikken als trouwe lezer.
Hoewel de novelle technisch gezien los staat van de trilogie, raad ik iedereen aan om die wél te lezen vóór je aan Schaduwverwanten begint. Daarin zitten net die details en achtergronden die dit slotdeel nog rijker maken.
Marieke weet opnieuw precies de juiste balans te vinden tussen spanning, emotie en geschiedenis. Je wordt echt even meegezogen naar het jaar 1400, waar alles nét iets ruiger, duisterder en onvoorspelbaarder is. Toch is er ook ruimte voor hoop, liefde en verbondenheid — thema’s die de hele serie krachtig bij elkaar houden.
Schaduwverwanten is een prachtig, meeslepend en emotioneel laatste hoofdstuk van een reeks die me nog lang zal bijblijven. Je voelt het afscheid, maar je voelt vooral ook hoe bijzonder deze reis is geweest.