Sterke historische roman over ongelijkheid, de rol van de vrouw en de gevolgen van de afschaffing van de slavernij
Geheimen van het tuinhuis is een boek dat me erg aansprak toen ik het tegenkwam in de zomerbrochure van Blossom Books. Ik lees namelijk wel graag historische young adult romans, maar er verschijnen er meestal niet zo heel veel. Daarnaast wilde ik graag bijleren over Suriname en over het slavernijverleden.
Door Rihana’s beeldende schrijfstijl en de woorden in het Sranantongo die in het verhaal verwerkt zitten, waan je je al snel in het Suriname van 1870. Door die beeldende schrijfstijl kan je je de dingen die beschreven worden meteen voor je inbeelden. Verder werden ook de personages goed uitgewerkt waardoor je je kan inleven in hun verhaal.
Daarnaast vond ik het ook een erg leerrijk boek. Rihana weet namelijk goed neer te zetten hoe het er in die tijd aan toe ging in Suriname: wat de rol van de vrouw was, hoe er omgegaan werd met kleurlingen en wat de gevolgen waren van de afschaffing van de slavernij. Ook de spanningen tussen de Surinamen en de Hollanders wordt duidelijk weergegeven. Over deze periode in de geschiedenis wist ik nog helemaal niet zoveel. Je merkt in het verhaal ook duidelijk dat Rihana veel over deze periode uit de geschiedenis weet en er veel onderzoek naar gedaan heeft.
Het tempo van dit boek ligt niet erg hoog en de actie vindt voornamelijk op het einde van het boek plaats. Door het iet wat trage tempo zat ik niet meteen in het boek, maar dat kwam wel na verloop van tijd. Als je dus op zoek bent naar een boek met veel actie, dan is dit wellicht niet meteen een boek voor jou.
Kort samengevat is Geheimen van het tuinhuis een sterke historische roman over ongelijkheid, de rol van de vrouw en de gevolgen van de afschaffing van de slavernij. Door de beeldende schrijfstijl kan je je de beschreven plekken in Suriname erg goed voorstellen. Het enige minpuntje was dat het tempo van het verhaal vrij laag lag.