Een aangrijpend verhaal met interessante thema’s

Liana 30 november 2025
Na Met jou is het anders en Polaris keek ik reikhalzend uit naar dit nieuwste boek van Hanne Eerdekens! Haar vorige boeken waren namelijk heel fijn geschreven én behandelden actuele thema’s op een heel toegankelijke manier. Ik was dan ook blij verrast dat het boek zelfs een weekje vroeger uitkwam dan initieel was aangekondigd. Ik kon dan ook niet wachten om erin te beginnen.

Die hoge verwachtingen werden ook meer dan ingelost. Hoofd boven water is een aangrijpend verhaal dat opnieuw interessante thema’s behandelt. Zo lezen over hoe Linus moet revalideren met dwarslaesie, een onderwerp waar Hanne duidelijk de nodige research voor heeft gedaan (zo werkten er ook sensitivity readers mee aan het boek, dat vertelt ze in het dankwoord). Een ander onderwerp dat bijvoorbeeld ook aan bod komt in het boek: de trauma’s waar Linus mee kampt en hoe moeilijk hij het vindt om daarover te praten.

De personages zijn, net als in haar vorige boeken, ook erg gelaagd: ze hebben zowel goede als slechte eigenschappen en maken een evolutie mee doorheen het verhaal. Linus leert omgaan met zijn nieuwe realiteit, terwijl Aster door zijn opdracht zijn rebelse schoolcarrière achter zich lijkt te laten. Hoewel het twee totaal verschillende personages zijn, komen ze toch mooi samen in het boek. De connectie tussen de twee personages voelt ook niet geforceerd aan. Ook de bijpersonages, zoals Linus’ vrienden Oona en Andries, hebben een belangrijke meerwaarde in het boek.

Met Hoofd boven water heeft Hanne Eerdekens opnieuw een mooi verhaal geschreven, dat zorgt voor broodnodige representatie, zowel op het vlak van LGBTQ als op het vlak van te maken krijgen met een fysieke handicap. Het verhaal is sterk uitgewerkt dankzij de gelaagde personages die op een realistische en mooie manier evolueren en de interessante thema’s.

Meer recensies van Liana

Claire’s nieuwe leven wankelt wanneer haar verleden zich opnieuw aandient, en de zoektocht naar haar verdwenen zusje onthult een waarheid die gevaarlijker is dan elke leugen. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.