Een geweldig boek! Vol rijke taal

Liefdevoorkinderliteratuur Liefdevoorkinderliteratuur
4 apr 2026

In dit geweldige boek volg je een worm die leeft in een moestuin. De gewassen zijn geoogst en het najaar komt eraan. Dat lees je tussen de regels door, doordat de worm met verlangen terugdenkt aan het ooit zo rijkelijke paradijs met groeiende groenten, verrukkelijk ruikende geuren en zachte aarde waar de worm heerlijk in kon wroeten. Maar dan - TSJAKKK - wordt de worm in tweeën gehakt door een spade in mensenhanden. Beide helften zijn even gedesoriënteerd. Ze staan stil bij het verdriet dat ze nooit meer volledig zichzelf kunnen zijn, maar dan komen ze vijanden tegen en moeten ze snel schakelen. Meerdere keren weten beide wormen aan de dood te ontsnappen door hun vindingrijkheid en vlotte babbel. Ze blijken dezelfde belagers te hebben; een egel, merel en mensenman. Lukt het ze ooit elkaar weer terug te vinden?

Dit boek bestaat eigenlijk uit twee delen. Je leest op de linkerpagina’s het verhaal van worm 1 en op de rechterbladzijden dat van worm 2. Wat ontzettend leuk gedaan! Als je dit boek voorleest in de klas, kun je om beurten twee verschillende dia’s tonen. Op die manier weten de kinderen bij welke worm je bent met lezen.
Laat de kinderen de verhalen eens met elkaar vergelijken. Wat valt ze op?
Aan de toffe tekeningen van Esther Leeuwrik kun je ook het verschil zien tussen de twee helften. Kopieer een illustratie van beide wormen en laat de kinderen, nadat je het begin hebt voorgelezen, zelf schrijven wat ze meemaken.

Ook zit het boek bomvol met humor. Ik heb vaak smakelijk gelachen tijdens het lezen. Tom Marien heeft veel spreekwoorden en gezegdes verzonnen en/of verbogen naar een moestuin- of insectenthema, zoals:

• Dan hoor ik mijn vaders stem: ‘Verworm je.’
  • Mijn boosheid groeit als een kolonie champignons op een composthoop.
  • Dit exemplaar is niet meteen met de juiste poot uit het nest gewaggeld.
  • In een ruk draai ik me om en maak me zo snel mogelijk uit de ringen.

Kunnen de kinderen zelf spreekwoorden en gezegdes veranderen naar een bepaald thema? Dat zou een leuke les kunnen zijn!

Er valt veel tussen de regels door te lezen. Lukt het de kinderen te achterhalen wat de schrijver bedoelt? Er is in ieder geval rijke taal aan overvloed!

Kortom, een fantastische boekentip waarmee je veel plezier zult beleven!

#boekentip #leesplezier #kinderboeken #liefdevoorlezen #leesmotivatie

Meer recensies van Liefdevoorkinderliteratuur