Advertentie

Met ‘De Kinderboekenweek‘ in het vooruitzicht (2 t/m 13 oktober) springt Harmen van Straaten leuk in op het thema van dit jaar, namelijk voertuigen. Ook de beren zijn vandaag op pad, ze gaan bij opa en oma logeren. Althans dat is het plan, want ze moeten er eerst nog zien te komen. Ondanks dat familie Beer vroeg van huis gaat, komt er steeds iets tussen. Zo moet er benzine getankt worden, staat het vol in de stad, en rijdt papa Beer per ongeluk door rood licht.

En dan ligt er ineens een vrachtwagen op z´n kant….

Dit prentenboek is weer een echte 'Van Straaten'. Net als in, ' Hé wie zit er op de wc? ' is het een humoristisch prentenboek, vol kleur en humor. De expressie is van de snoeten af te lezen. Je ziet de beren moedeloos worden, en de opluchting als ze eindelijk verder kunnen.

Natuurlijk, raakt de file een keer over. Maar hoe, waar en wanneer, dat blijft spannend tot het laatste moment. Heerlijk ondeugend en interactief voorleesverhaal, waarmee je kleuters lachend aan het rijmen krijgt.

Het rijmwerk in ' Alle wielen in de file' is aantrekkelijk en niet te voorspelbaar, waardoor je echt lol in het lezen krijgt. Maar ook daarbuiten valt er nog van alles te zien, doen en aanwijzen.

De typische (vS) illustraties zijn snelle, dynamische aquarel prenten, met vegen en felle kleuren. Hij is er goed in die typische dierenblik te raken. Nieuwsgierig, tevreden, of juist ongeduldig wachtend om verder te gaan. De tekeningen vullen niet alleen het verhaal perfect aan, maar nodigen de kleine creatieveling ook uit, om verhaaltjes bij te verzinnen.

Ook begripsvorming en tijdsbesef is aan de orde. Een kleuter kent het verschil tussen dag en nacht, en kan zich al iets voorstellen bij ‘nog een paar nachtjes slapen’. Net als kleintje Beer, kunnen kinderen ook beter wachten op iets leuks. Al is geduld uitoefenen (ook in dit verhaal) nog helemaal niet zo makkelijk.Boek van uitgever Leopold

Reacties op: Heel veel geduld, met dit heerlijke prentenboek: Alle wielen in de file

1
Alle wielen in de file - Harmen Van Straaten
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 14,99
E-book prijsvergelijker