Hare Majesteit de Queen onderzoekt
- DE MOORD OP WINDSOR CASTLE
Windsor Castle, 2016. Het koningshuis maakt zich op voor de negentigste verjaardag van de Britse koningin Elisabeth. Totdat een Russische gast van prins Philips Dine & Sleep-feestje dood wordt aangetroffen in een kasteelkamer.
‘’En was het nu maar een simpele hartaanval geweest. Prins Philip, Elisabeths echtgenoot, merkt gnuivend op: Arme kerel. Het laatste wat je wil is toch zeker met je jongeheer te kijk ontdekt worden in een koninklijk paleis.’’
Geen spoiler , want het omslag geeft al iets weg van het verhaal en anders de Engelse titel 'The Windsor Knot' wel (maar het maakt niets uit voor het verhaal). Is er sprake van moord of zelfmoord? MI5 heeft een verontrustend vermoeden. De koningin (the Boss) laat zoals verwacht het onderzoek over aan de professionals – totdat deze haar trouwe dienaren als verdachten aanwijzen.
Gefrustreerd door hun onderzoek, begint koningin Elizabeth met de hulp van haar bekwame assistent-secretaris Rozie zelf een schaduwonderzoek. Terwijl ze gewoon haar koninklijke taken doet, vermoedt niemand dat de vastberaden Elisabeth haar scherpe blik en jarenlange ervaring ondertussen inzet om de echte moordenaar te vinden. De tijd dringt, maar de lijst met verdachten is enorm. Denk aan duizenden medewerkers van Windsor Palace, de gasten die aanwezig waren op die avond, maar ook aan de Russische maffia, en alle regeringen.
De auteur weet behendig echte publieke figuren, fictieve figuren, spanning, intriges en aanlokkelijke details van het leven in Windsor Castle te mixen, wat het verhaal een sfeer van geloofwaardigheid geeft. Door het hele boek heen worden hints gegeven over eerdere strafrechtelijke onderzoeken waaraan de koningin heeft deelgenomen, te beginnen toen ze nog een heel jong meisje was.
De moord op Windsor Castle is het eerste boek in een 'gezellige' misdaadserie waarin koningin Elizabeth in het geheim misdaden oplost. Het is overigens niet de eerste mysterieserie waarin de Queen als onderzoeker te zien is. In de jaren negentig werden er ook een aantal series gepubliceerd waarin de koningin, met de hulp van een van haar dienstmeisjes de zaken oplost. Maar ik vind deze serie leuker en het beeld van koningin Elizabeth als no-nonsense detective is verrukkelijk.
Het plot was ongecompliceerd en gemakkelijk te volgen en ik kan niet wachten om te zien waar de koningin en Rozie zich de volgende keer mee gaan bezighouden. Zowel liefhebbers van de monarchie, als de liefhebbers van moordmysteries zullen ervan genieten.
De moord op Windsor Castle | S.J. Bennett | New Amsterdam