Je hebt boeken met wonderlijke titels en boeken met wonderlijke verhalen. Dit boek zou je onder beide kunnen scharen.

De sluimerende vervreemding tijdens de mist, het onmogelijke van situaties…
Toch is dit liefdesverhaal geen zware kost, integendeel, het is grappig, fris en ontroerend en makkelijk in te leven. Raf de Bie schrijft helder en levendig, het taalgebruik is soms licht poëtisch.

De echte naam van de hoofdpersonage zullen we nooit weten, maar de chef-kok van het restaurant, noemt de Jonge hulpkok Dino. Naar de Fiat Dino, (Type 135) een sportwagen met achterwielaandrijving. Misschien was de naamgeving een wensgedachte van de Chef, want behalve dat hij autofreak is, heeft hij een stuwende motor nodig in de keuken. Iets wat de jonge Dino nog niet echt waar kan maken.

Dino heeft het niet gemakkelijk. Zijn appartement is nog helemaal in staat van de net overleden vorige huurder, zijn ex-vriendin heeft het pasgeleden uitgemaakt (omdat ze de relatie ondermaats vond) en zijn baas zit hem constant achter de vodden. Gelukkig dat Dino het een beetje van zich af kan schrijven in het Dromenvangers-schriftje op zijn nachtkastje, waarin hij de namen noteert van de mensen over wie hij droomt. Die dromen spelen een grote rol in het verhaal.

Als chef Dino een opdracht geeft, om zijn dochter Julia, een doos gebak te brengen voor haar verjaardag gebeuren er bijzondere dingen. Niet alleen komt haar naam, in het schriftje terecht, maar zij heeft ook van hem gedroomd. Kunnen dromen werkelijkheid worden? Of verandert de werkelijkheid en is het eigenlijk de droom van een ander? Eén ding is zeker: alles heeft te maken met de geschiedenis die kleeft aan de oude Vespa van de chef.

Er zit veel liefde in dit verhaal, maar dan liefde in een bredere definitie. Voor Dino (maar ook voor de lezer) lopen het verleden en het nu, werkelijkheid en verbeelding voortdurend door elkaar heen. Het is aantrekkingskracht, nieuwsgierigheid, zielsconnectie en voor een deel ook projectie en het verhaal laat zich niet zómaar vangen, maar het maakt in ieder geval nieuwsgierig naar meer <3


Dromenvanger Dino en het verhaal van de Vespa | Raf De Bie | Uitgever Vrijdag


Reacties op: Wonderlijk debuut: Dromenvanger Dino

25
Dromenvanger Dino - Raf de Bie
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken