Moderne sprookjes met een twist

Linda de Jong Linda de Jong
27 mrt 2022

En ze leefden nog lang ...

Elisabeth Lucie Baeten herschrijft sprookjes en veegt meteen de vloer aan met klassieke rollenpatronen en suffe clichés rondom sprookjesprinsessen.

Er valt zoveel over dit boek te vertellen dat ik wel twee A4'tjes vol kan schrijven. Zo wil Ariël liever op waterpolo dan op ballet, is Rapunzel haar lange haren helemaal zat en heeft Doornroosje helemaal geen zin in een ongevraagde zoen. Anders dan in het origineel, krijgen de hoofdpersonages in dit moderne sprookjesboek het heft in handen en hebben ze het recht om hun eigen (fouten en) beslissingen te mogen maken.

Natuurlijk blijven de klassieke sprookjesboeken ook leuk. Wie is er niet groot mee geworden? Er ligt hier ook nog een flinke stapel van Grimm en Andersen in de kast. Maar de eeuwenoude vertelsels mogen best een opfrisbeurt ondergaan. Net als de soms nog ouderwetse normen en waarden in onze maatschappij. Dit boek ligt nu boven op de stapel.

Om de auteur aan te halen: in dit sprookjesboek over prinsessen (in het nu) zijn er geen strikjes of vooraf bepaalde rollen die voldaan moeten worden. In dit boek speelt iedereen de hoofdrol in hun eigen verhaal, dat soms groot is en soms klein. Niet zoals ze waren, maar zoals ze kunnen zijn.

Want geluk hangt af ook af van in hoeverre je jezelf kan zijn. Hoe je eruitziet, wat je denkt, op wie je verliefd wordt en de keuzes die je durft te maken. En dat ook nog allemaal op rijm!

‘’Denk je dat het leuk is, haar tot ver onder je poep? Ik struikel voortdurend als ik wandel op de stoep.’’

Grappig, maar soms ook ietwat verwarrend is het verschil in taalgebruik in België en Nederland. In België betekent poep billen, maar bij ons is poep iets heel anders. Je kunt je vast voorstellen dat het raar opkijken was, toen het haar van Rapunzel onder de poep zat. :)

Evengoed heb ik genoten van dit boek. Het is karaktervol, kleurig en lekker stoer. En de twist is niet alleen weggelegd voor meiden, maar ook voor jongens en zelfs vaders.

De illustraties van Flore Deman zijn een mooie aanvulling. Er valt een hoop te ontdekken. Soms zitten er zelfs wat kleine grapjes in de tekeningen.

En ze leefden nog… is niet alleen fris en modern, maar doorbreekt ook taboes. Daarom is het niet alleen leuk, maar ook goed om het boek thuis en op scholen (en naschoolse opvang) in de kast te hebben en te gebruiken in kring of thema gesprekken en dergelijke.

De thema’s in het boek zijn: huidskleuren, lichaamstypes, LGBTIQA, feminisme en nog veel meer. Perfect, het zijn actuele en maatschappelijke onderwerpen. Speak Out Loud

En Ze Leefden Nog..| Elisabeth Lucie Baeten |Uitgeverij Vrijdag

Meer recensies van Linda de Jong