Uniek inkijkje in de KoepelKathedraal

Linda de Jong Linda de Jong
21 mrt 2021

Het is gek, want ik ben naar Barcelona geweest om de 'Sagrada Família' te bekijken, maar als rasechte Haarlemse ben ik nog nooit in de 'KoepelKathedraal' geweest. Misschien omdat hij toentertijd in de steigers stond, want bekleed met glanzend lood en het kruis bovenop, zie je hem al van ver. Sterker, ik reed er iedere dag voorbij.

Nu ik dit prachtig prentenboek voor me heb, voelt het alsnog als een uitnodiging, om met dit boek in de hand de kathedraal eens te bezoeken.

Het verhaal van Het mysterie van het steenhouwertje:
Markus, aka Superhavik mag een dagje mee met zijn vader, die werkt aan de reparatie van de 'KoepelKathedraal'.
Er is meteen een hoofdrol voor het jongetje weggelegd, want er gebeuren vreemde dingen. Er is net een robijn uit de rijkversierde houder (monstrans) gestolen. Gelukkig kan Superhavik met dieren praten, want zo krijgt Markus aanwijzingen van 'De havik van Sint Bavo' waar de dief heen is gevlucht.

Zo begint 'Het mysterie van het steenhouwertje' meteen hartstikke spannend. Superhavik zet gelijk de achtervolging in, en rent door donkere gangen en trapjes dwars door de kerk heen. Op elke bladzijde in het verhaal komt Markus in een andere ruimte van de kathedraal. De ongeplande rondleiding is een ratjetoe aan geheimzinnige ruimtes, bijzondere kunst en mensen, die aan het werk zijn. Aangemoedigd door diverse dieren, gaat de zoektocht door de kerk door.

‘Sneller!’ roept de vliegende vis, De adelaar krijst ….

De paginagrote illustraties van Thé Tjong- Khing doen hun werk voorbeeldig. Het zet onmiddellijk je fantasie aan het werk. Delen uit een schilderij komen tot leven en de namen van de ruimtes van de kathedraal worden genoemd. Zo kun je als lezer meedenken met het mysterie, en word je gelijk nieuwsgierig naar de kathedraal.

Het is meteen duidelijk waarom dit boek een kerntitel is van 'de Kinderboekenweek'.
Behalve de verschillende beroepen, is 'Het mysterie van het steenhouwertje' een boek om vaker te bekijken. Natuurlijk om het verhaal te lezen, maar ook om het mysterie te voelen en de verschillende ruimtes en objecten beter te bekijken.

Ook leuk om samen te speuren door de voor-en achterplaten van het boek. Voorin staan allemaal kleine illustraties die terugkomen in het verhaal en achterin staan 'de dieren van de KoepelKathedraal'. Je kunt ze daarna terug proberen te zoeken in het prentenboek, of in de Kathedraal zelf.

Het prentenboek is geschreven voor kinderen vanaf 5 jaar, maar is eigenlijk leeftijdloos.
Je kunt in het begin als ouder of school voorlezen en moeilijke woorden uitleggen. De sfeervolle, zacht gekleurde illustraties van dit kunstverhaal helpen daarbij en vullen het verhaal geweldig aan.

Een meerwaarde voor de ontwikkeling en fantasie van tijdloze geesten. <3

Het mysterie van het steenhouwertje |Thé Tjong- Khing | Leopold uitgever| leeftijd (5+)

#kinderboekenweek #Kuns #architectuur #beroepen #Illustraties #kinderboeken #Kinderkunstboek #KoepelKathedraal #Mysterie

Meer recensies van Linda de Jong