Ondergronds gerommel in Winterhuis Hotel

Linda de Jong Linda de Jong
1 apr 2020

Het Winterhuis Hotel is een geweldige plek om te zijn – het heeft alles wat je je maar kunt wensen, van een snoepkeuken tot een bibliotheek met duizenden boeken. Toch is er ook iets waar je rekening mee moet houden. Het duistere verleden, de raadsels en geheimen… Voor je het weet, word je meegetrokken in een avontuur.

Het is dit keer geen kerst, maar bijna Pasen. De lente komt eraan en Elizabeth Somers is langzaam helemaal gewend aan het Winterhuis hotel. Nou ja helemaal? Ze wordt nog steeds enorm blij als ze de ontvangsthal in loopt, waar de kroonluchters, de gepolijste panelen, het geruite pluchen tapijt een warm welkom uitstralen.

In dit derde en laatste deel komen er weer een aantal oude vertrouwde gezichten voorbij. Natuurlijk Norbridge, de bibliotheeksecretaresse Leona, Samson, de trouwe bediende en Freddy. Ook het echtpaar Rajput en Wellington zijn weer achter de puzzel te vinden. Na twee delen, was ik heel benieuwd hoe het verhaal verder zou gaan dus ik kon niet wachten tot het boek door de bus viel.

De omslag is weer net zo gedetailleerd als de vorige twee delen, met een losse omslag, met raampjes waar je doorheen kunt spieken. Het geeft het boek extra mysterie, waarin al het één en ander te ontdekken valt in de setting. Alsof je door een kijkdoos tuurt, met alle vertrouwde, warme en magische plekjes in het hotel, maar net niet alles kunt zien. Ondanks de nieuwsgierigheid, voelt het derde deel ook meteen vertrouwd. Misschien iets te vertrouwd, want ik heb even het gevoel opnieuw in deel twee te zijn beland. Is dat een déjà vu, of is het toch het eerste minpuntje?

“In de besneeuwde vallei om haar heen kon ze nergens een huis ontdekken, alleen groepjes winterse naaldbomen of elzen, en ver in het oosten hoge bergen onder een steeds grijzer wordende lucht.”

We beginnen het boek in het winterse decor van het hotel, waar Elizabeth net terugkomt van een rondje skiën. Een aantal signalen onderweg waarschuwen Elizabeth en de lezer alvast dat er opnieuw iets aan de hand is. Elizabeth staat besluiteloos stil, om te luisteren naar het gedonder, maar gelukkig komt er om de bocht net een bekende aan. Het is Hyrum, haar leraar Engels. Samen skiën ze verder naar Winterhuis Hotel, waar ondertussen de voorbereiding voor Pasen in volle gang zijn.

Als even later de fundamenten van het weelderige Winterhuis Hotel beginnen te trillen, en er een geheimzinnig boek verdwijnt uit een afgesloten kamer weet je het zeker. Het lijkt erop dat iemand de kwaadaardige Gracella Winters, die ergens in de geheime gangen onder het hotel begraven ligt, opnieuw tot leven wil wekken.

Elizabeth en Freddy's liefde voor woordspelletjes, anagrammen en palindromen, vormden de weg voor de laatste confrontatie die onherroepelijk zal plaats vinden. Ondertussen gaat het leven in Winterhuis Hotel gewoon door, want de gasten mogen niet te veel van de onrust merken. Alleen lopen ze daarbij geen gevaar? De gasten lijken zelf ook niet helemaal in hun gewone doen.

Het plezier van deze serie wordt zeker vergroot door de zwart-wit illustraties van Chloe Bristol. Dat begint al bij de harde omslag. De karaktervolle onderbrekingen in het verhaal, spreads van dubbele pagina's die belangrijke onthullingen omlijsten, en de urban-achtige sfeer wekken het verhaal op een expressieve manier tot leven. Je kunt de personages met hun hoekige lijnen, lijzige lichamen, met lange armen en vingers gemakkelijk voor je zien. Ze maken Winterhuis Hotel, samen met de toegankelijke schrijfstijl een genoeglijk winters lezen.

Ik ben blij dat ik deze leuke trilogie heb mogen voltooien van de uitgever. Ja, het is een beetje triest om afscheid te nemen van de bekende personages, maar de serie is tegelijkertijd ook klaar. Deel drie is een mooie afsluiting van Elizabeths verhaal. Precies zoals het moet zijn: Spannends en magisch, met een tikkel mysterie, hoe het ook had kunnen zijn, of zal worden.

4 sterren

Het mysterie van Winterhuis Hotel| Ben Guterson| Illustrator: Chloe Briston | vanaf 10 jaar
Uitgever: Leopold| 9789025877712

Meer recensies van Linda de Jong