Eindelijk weer een vampier saga
Ik was ongeveer zestien en las uit nieuwsgierigheid 'Interview With The Vampire' van Anne Rice.
Met Lestat als hoofdpersonage. Ik was op slag verliefd. Een absolute topper, en één van de beste boeken die ik ooit heb gelezen binnen dit genre. Het liet een onuitwisbaar en vertederend spoor achter in mijn jonge meisjeshart.
Toen Vampyria - Hof van schaduw van Victor Dixen voorbijkwam moest ik het lezen. Ik was zo nieuwsgierig of dit boek er een beetje bij in de buurt zou komen. En die omslag, met de sprayed edges. Prachtig!
Het deed onmiddellijk de oude vlam ontbranden. Maar het boek eenmaal in mijn handen durfde ik het niet meer te lezen. Wat als het enorm zou tegenvallen? Waar moest ik dan heen met mijn liefde voor vampiers?
Gelukkig heb ik enorm genoten van het eerste deel van de Vampyria-saga, al moest ik beslist even wennen. Het is echt zo totaal anders dan andere boeken met vampiers. Waar in het rijk van Lestat alle (nou bijna allemaal) vampiers enorm knap, mysterieus en overweldigd door liefde zijn, keren we in Vampyria terug naar de oorsprong van het wezen, waar het lelijk, kwaadaardig en bloeddorstig is (op een enkele vamps na).
Misschien dat je Alexandre de Montange, met zijn jongensachtige schoonheid, zijn stralende teint en rode lokken aantrekkelijk zou kunnen noemen, maar seksie? Neeeee!!!!
En wat verbergt de zonnekoning achter zijn masker? Heeft deze 76-jarige man zijn jeugd herwonnen, of draagt hij de littekens van duisternis op zijn gezicht?
In het jaar 1715 werd de Zonnekoning getransmuteerd in een vampier om de Koning van de Duisternis te worden. Sindsdien regeert hij als een absolute despoot over Vampyria.
Het volk wordt een ijzeren greep gehouden en gedwongen om de vampieraristocratie te voeden. Toch heeft Frankrijk zijn pracht niet helemaal verloren. De Vampiers hebben nu een heel bijzondere plaats aan het Hof van Versailles.
Drie eeuwen later wordt Jeanne weggerukt uit haar familie van gewone mensen en naar een school gestuurd om opgeleid te worden en aan het hof te dienen. Maar het Hof van Duisternis heeft zijn codes, zijn dodelijke vallen en voor de kleinste misstap zul je bloeden. Aan het hof van de koning is iedereen bereid alles te doen om zijn eigen belangen te dienen en om in de gunsten van Lodewijk XIV te komen.
Afhankelijk van iemands sociale klasse en macht wordt de organisatie goed in de gaten gehouden. Het versterkt de authenticiteit van deze parallelle wereld.
Vanaf de eerste pagina begint de actie en stopt dan eigenlijk niet meer, waardoor je het boek niet meer weg kunt leggen. Er gebeuren allerlei dingen die ik echt niet zag aankomen! Er komen diverse figuren uit de schaduw, die de fantasie van de lezer nog verder prikkelt. Het is dark academia en een barok fantasy-epos aan de rand van de tijd. Ik genoot van alles, van de sombere, gotisch sfeer tot de boze sterke (YA) heldin. Al is er een punt dat ze mijn sympathie bijna heeft verspeeld. Het voelt alsof we als lezer meer op onze hoede moeten zijn voor haar dan uit angst voor de zonnekoning
Het verhaal eindigt met een grote plottwist en zijn nog zoveel vragen. Ik denk zelfs dat ik het leuk zou vinden om een paar passages uit de roman te herlezen, op zoek naar aanwijzingen die ik tijdens mijn eerste lezing misschien gemist heb.
Maar ik kijk ook enorm uit naar het tweede deel en hoe het verder zal lopen. Ik kan niet wachten!
Vampyria -Hof van schaduw | Victor Dixen | LS | Leeftijd Vanaf 15 jaar!
Vampyria -Hof van schaduw | Victor Dixen | LS | Leeftijd Vanaf 15 jaar!