Vertraag de tijd met verwondering
De tijd gaat niet sneller dan vroeger, maar we haasten ons er voorbij (George Orwell)
En dat gegeven is voor kinderen helaas niet anders…
Terwijl er om ons heen allemaal wonderen gebeuren, waar we geen oog voor hebben.
Des te belangrijker om af en toe even stil te staan.
Vertraag de tijd
Alleen de titel werkt al kalmerend bij het boek van Carl Wilkinson. De harde witte omslag, met linnenlook, met knusse, zachte natuur illustraties van Grace Helmer is een lust om te zien. En eenmaal omgeslagen valt er een hoop te ontdekken. We komen plaatje voor plaatje een stukje dichter bij de kleine en grote wonderen van de natuur en dat is soms heel boeiend en leerzaam. Sommige wonderen hebben veel tijd nodig- dagen, weken of zelfs jaren – zoals een stalactiet die steeds groter wordt, of een eikeltje dat uitgroeit tot een eikenboom.
Die kleine dingen, zoals hier snel duidelijk wordt, zijn van onschatbare waarde en dus is kan het beeld van een windvlaag die een vlieger omhoogtilt, net zo indrukwekkend zijn als een zonsverduistering.
De natuur zelf spreekt hier tot de verbeelding en zo kunnen wij als lezers meereizen door de zandduinen, rond de Noord- en Zuidpool, langs de rusteloze oceaan, om zo te genieten van een kokosnoot die over zee meegenomen wordt, van walvisgezang, of van wormen die opduiken na een regenbui. De talloze illustraties in het boek nodigen uit om te blijven hangen.
In 83 bladzijden worden zo’n 40 natuurverwonderverhalen verhalen verteld. Het is een bonte mengeling van dierenverhalen en natuurelementen. De momenten zijn stijlvol vastgelegd door illustraties van de vorming van het wonder. Hoe een waterval een geheime grot vormt, hoe het Noorderlicht door de lucht golft, hoe een ster wordt geboren en hoe een nacht weer een nieuwe dag wordt.
Hoe mooi is het verschijnen van een regenboog, badende mussen of een vallende sneeuwvlok?
De verhalen hebben één ding gemeen: ze vertellen over ongelooflijke en spectaculaire momenten. Wonderen die soms vlak voor je neus gebeuren. De hoogste tijd om daar weer bewust van te worden. We kunnen ons leven maar één keer leven.
Aanrader voor kinderen die zich verbonden voelt met de natuur, of juist voor hen die het even kwijt zijn.
Kalm aan en kijk om je heen | tekst Carl Wilkinson | Illustraties Grace Helmer | Uitgever Lemniscaat