Diverse pluimage in Stekelhaar is echt niet raar!
Ik had al een tijdje niets van TipToe gehoord of gezien. Blij verrast was ik dan ook toen ik dit prentenboek op mijn bureau vond. Een prentenboek, met een belangrijk thema:
‘Je bent helemaal goed, precies zoals je bent’
Een boek dat het misschien net als de figuren in het boek, niet meteen moet hebben van zijn knappe verschijning, maar door de rare titel en eigenzinnigheid juist opvalt.
Behalve de belangrijke boodschap, is het vooral ook een grappig prentenboek. Het is herkenbaar en tegelijkertijd bevrijdend, want hebben we niet allemaal een beetje (veel) last van zelfkritiek? En willen we stiekem niet allemaal perfect zijn? Dat begint (helaas vaak) al op vroege leeftijd.
In Stekelhaar is echt niet raar plaatst Budde met speelse, retro lijnen diverse figuren in het daglicht. Te beginnen met de ik-figuur die zijn stekelhaar liever kwijt dan rijk is. Ook zijn twee neefjes Tim en Tom en zijn oom Haroen zijn niet blij met zichzelf. Zijn tante An had liever blauwgroene ogen en zijn opa Ozewoud was het liefst maar half zo oud. Kortom, zo gaat de bladzijde na bladzijde door, tot oom Colombo aan het woord is.
De weinige tekst in dichtvorm zetten je expres op het verkeerde been, maar de uiteindelijke boodschap is simpel en oprecht. Misschien dat alle buitenbeentjes en misschien zijn we dat eigenlijk allemaal, beter de raad van de ontspannen en wijze oom Colombo op kunnen volgen.
Het boek is bedoeld voor kinderen vanaf vier jaar. De tekst is een handgeschreven font, dat perfect aansluit bij de stijl van de illustraties, maar iets minder goed te lezen is. De dikke omlijning en felle kleuren laten zich wel goed voorlezen. En daarbij is het een leuke eyeopener, om het onderwerp diversiteit ter sprake te brengen.
Ik vond dit een bijzonder boek en moest meteen lachen om de illustraties en huppelende tekst. Ik hou van het idee dat iedereen anders is en dus uniek. Een lekker gek boek over zelfacceptatie.