Voor Opa, troostvol prentenboek

Linda de Jong Linda de Jong
8 mrt 2021

Ik heb allebei mijn opa's nooit gekend, die waren al overleden voor ik geboren werd. Als kind, probeerde ik me daarom soms een voorstelling te maken, van een opa, naast mijn oma. Of hij lief en gezellig zou zijn geweest, of een beetje serieus of zelfs knorrig. In gedachten mocht ik op zijn knie Paardjerijden, of we deden een spelletje aan tafel.

Het prentenboek 'Voor Opa' ziet er warm en gezellig uit. Het is alsof de zon het pad volgt, waar allemaal mensen en kinderen lopen met ballonnen. Waarom lopen ze daar? En waar gaan ze naar toe?

Er zijn Kinderboeken over rouw, maar niet zoveel voor deze leeftijdsgroep en dit verhaal is toch wel heel lief en bijzonder. Het prentenboek gaat over het jongetje Antonio, hij is vier jaar oud. De klas van juf Suzy is helemaal in rep en roer. Ze gaan een tekening voor hun opa maken. De winnaar mag de tekening aan zijn opa geven, in de klas. Alleen Antonio valt stil. Hij loopt een beetje sip naar het raam. Hij heeft geen idee wat hij moet tekenen. Gelukkig heeft Juf het in de gaten.

Alle kinderen zijn druk aan het werk. Het ene werkje is nog mooier dan het ander. Alleen dat van Antonio wil niet vorderen. 'Denk aan je opa en teken met je hart, dan is het makkelijk,' zegt de juf, maar Antonio heeft tijd nodig. Zijn opa is overleden, een paar dagen voordat hij drieënzeventig zou worden.

De kindjes vertellen ondertussen hele verhalen over hun opa. De middag vliegt om, alleen het blad van Antonio is nog steeds leeg. Toch weet hij de volgende dag de hele klas te verrassen. Hoe en waarmee, ga ik niet verklappen, dat mag je zelf lezen.

De illustraties van Mieke ter Brake lijken terplekke met plakkaatverf te zijn ingekleurd. Ze zijn kleurrijk en speels en vullen het verhaal perfect aan. Het zal kleuters zeker aanspreken. Een paginagrote illustratie vult de linker bladzijde, terwijl op de rechter een aantal zinnen, in een tekstballon staan met daaromheen wat kleine details uit de grote tekening.

Het thema is actueel (in deze rare virustijd) en herkenbaar en kan troost bieden. Het prentenboek leent zich goed om op een eenvoudige manier rouw bespreekbaar te maken. Zowel thuis als in de klas, of op naschoolse opvang.

Voor Opa | Tekst Claudia Nolasco | Illustraties Mieke ter Brake

Meer recensies van Linda de Jong