Advertentie

Over moeders en dochters en de intense band tussen beiden.

Deze roman is een indringende roman, over daders en slachtoffers, over geweld in een relatie.

Deze roman heeft mij zeer weten te pakken. Ik heb het boek dan ook heel graag gelezen. Hoewel de schrijfster een sobere schrijfstijl hanteert, kan ze ingewikkelde relaties psychologisch heel goed uitdiepen. Er staan veel mooie zinnen in die je aan het denken zetten. Dit is vooral een psychologische roman.

'Ze reed in noordelijke richting om haar moeder te vertellen dat ze een kind zou krijgen maar niet van plan was te trouwen.'

Zo begint het boek. Een moeilijke boodschap want Katarina heeft geen goede band met haar moeder. Ze heeft al eens eerder een kind laten wegnemen, drie jaar geleden en sindsdien wordt ze gekweld door de vraag wie het was, het kindje dat toen niet geboren mocht worden.

Katarina heeft haar moeder niet over de abortus verteld. Ze heeft een zomerrelatie met Jack, een Amerikaanse man, gehuwd en vader van twee kinderen.

Elisabeth denkt dat haar dochter erover wil praten, dat ze wel zal gaan trouwen met die Amerikaan. Elisabeth mag hem graag, een interessante man. Misschien iets te veel charme. Maar ze had gemerkt hoe de lucht vibreerde tussen hem en Katarina en dit keer dacht ze: zou het deze keer serieus zijn?

Want Katarina Elg, een architecte, heeft zich nooit willen binden.

Katarina had de pil vergeten, had die in de stad laten liggen. Maar het kind wil ze hebben, opvoeden, koesteren. In plaats van afwijzend te zijn, is Elisabeth juist heel blij met het nieuws. Binnenkort gaat ze op pensioen en ze besluit in te trekken bij Katarina om haar te helpen met de zorg voor de baby.

Geleidelijk aan groeien de vrouwen naar elkaar toe en komen ze meer over elkaar te weten.

Het verhaal speelt zich af in Zweden, in het zomerhuis van haar Katarina's moeder en later in het huis van Olaf en zijn vrouw Erica.

Een thema dat steeds terugkeert in het boek is dat van moeder zijn, de Goede Moeder zijn, de 'goed genoeg' moeder zijn. Ook partnergeweld is een thema. Jack slaat Katarina en ook Elizabeth had een ongelukkig huwelijk waarin haar partner haar sloeg en van wie ze uiteindelijk scheidde.

Wanneer Elisabeth haar dochter brieven begint te schrijven, met haar levensverhaal, komen de beide vrouwen dichter tot elkaar.

Marianne Frederiksson (Zweden, 1927) is bij ons vooral bekend van de succesvolle roman 'Anna, Hanna en Johanna'.

Reacties op: Over moeders en dochters

77
Elisabeths dochter - Marianne Fredriksson
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners