Horticultureel

Looneybooks79 12 december 2025
Als je een boek recensie ziet verschijnen over tuinen, planten en dergelijke kan je ervan op aan dat deze uitbesteed werd aan mijn liefhebbende man, de man met de groene vingers én de inzichten op vlak van tuinen (alvast meer dan ikzelf). Hoewel ik deze boeken ook heel graag doorblader en naar heel specifieke zaken zoek/uitkijk is hij degene die zich er meer in zal verdiepen, vandaar dat ik eerlijkheidshalve moet toegeven, onderstaande review is helemaal door hem geschreven en ook de foto's zijn van zijn hand. Dus alle lof aan hem!

'Alles wat je altijd wilde weten over plant en tuin' is een boek van Ann Treneman, uitgegeven door Terra, een onderdeel van uitgeverij Lannoo.

Bij het openen van het boek had ik eigenlijk heel andere verwachtingen, maar uiteindelijk viel het me verrassend goed mee.

Wie op zoek is naar praktische tuinaanlegtips of stap-voor-stap instructies, komt hier echter minder aan zijn/haar trekken. Die typische adviezen blijven namelijk beperkt. In plaats daarvan richt het boek zich vooral op boeiende weetjes, historische achtergronden en wetenschappelijke feiten over planten en tuinen. Het leest bijna als een compacte encyclopedie voor de nieuwsgierige tuinliefhebber.

In de hoofdstukken ‘Betoverende botanie’ en ‘Tuincuriosa’ kom je allerlei korte, hapklare stukken tegen, zoals:
Wat is een bloem nu eigenlijk?

Welke groentefamilies bestaan er?

Welke soorten bladeren zijn er, en welk blad is bijvoorbeeld het grootste ter wereld?

Hoeveel plantensoorten bestaan er op aarde en hoeveel daarvan worden bedreigd of moeten nog ontdekt worden ?

Wat is de geschiedenis van het gazon?

Wat is een bloembol, met een bijzonder interessant fragment over tulpen en de tulpenmanie in de 17e-eeuwse Nederlanden?
Vooral die kleine weetjes vormen, wat mij betreft, de grootste charme van het boek. Het verhaal van de tulp Semper Augustus bijvoorbeeld is me echt bijgebleven.

Daarnaast bevat het boek ook hoofdstukken over inspirerende mensen en bijzondere tuinen wereldwijd. Die stukken vond ik persoonlijk wat minder overtuigend, al kunnen ze voor andere lezers net een extra laag bieden.

Meer recensies van Looneybooks79