22-11-1963
Enkele weken geleden was het net tweeënzestig jaar geleden dat John Fitzgerald Kennedy, de president van de Verenigde Staten van 1961 tot 1963, werd vermoord op 22 november 1963 in Dallas. De vermoedelijke schutter Lee Harvey Oswald werd opgepakt maar enkele dagen nadien werd deze zelf in een massa neergeschoten en overleed hij aan zijn verwondingen. Deze twee moorden, en vooral die op JFK, zijn tot op de dag van vandaag nog steeds hét grote onderwerp van heel wat 'conspiracy theorists', complotdenkers. Net zoals de dood van Marilyn Monroe altijd een mysterie zal blijven waarover al zo vaak gespeculeerd werd, onder andere omdat zij de maîtresse zou zijn geweest van John F. Kennedy, zullen we waarschijnlijk nooit echt weten wat er is gebeurd. De moord is dan ook al onderwerp geweest in heel wat andere boeken, zowel non-fictie als fictie (denk maar aan het boek van Stephen King, 22.11.63 waar een man in de tijd terug kan reizen en de moord probeert te verijdelen!)
Michiel Janzen, een Nederlander met Belgische roots die in Lyon woont en werkt, moet hebben gedacht: 'Dit is nu eens een interessant onderwerp om mijn eigen complotthriller over te schrijven!' En het resultaat is een spannend verhaal dat de aanloop naar de moord beschrijft waarbij bestaande personages aan bod komen en ook enkele verzonnen mensen.
JFK's daden werden niet altijd door iedereen even hard geapprecieerd, vooral zijn uitstapjes met andere dames (er werd zelfs ook al gespeculeerd dat hij een relatie had met zijn beste vriend) en hij lag dan ook vaak in de clinch met mensen zoals J. Edgar Hoover, de oprichter en baas van de FBI maar ook de CIA had het niet altijd heel hard op de ideeën en voorkeuren van JFK. Ook al weet Kennedy een nucleaire crisis in Cuba te ontmantelen en tracht hij de segregatie tussen blank en zwart weg te werken, niet iedereen volgt zijn denkwijze. Het duurt dan ook niet lang eer partijen worden aangesproken om hun president uit de weg te werken.
Eén van deze partijen is de voormalige favoriete commando van Hitler, Otto Skorzeny (die eerder reeds in de Skorzeny-trilogie van de auteur een rol speelde). Hij wordt gecontacteerd door de illustere Mr. Black die hem de opdracht geeft een team samen te stellen en om zich paraat te stellen om de misdaad van de eeuw te begaan. Daartegenover worden enkele rechercheurs, waaronder Becker, door de broer van de president, Robert F. Kennedy, gevraagd om mogelijkse moordcomplotten te voorkomen. Een strijd tegen de tijd wordt geleverd want de nieuwe verkiezingscampagne voor een tweede termijn van Kennedy komt stilaan op gang en men wil ten alle vermijden dat hij de kans krijgt terug aan de macht te komen.
Wie ooit al online zocht op de beelden van de moord op Kennedy weet dat het vreselijke beelden zijn die op het netvlies gebrand blijven... Hoe Jackie naast haar man zit én na meerdere schoten haar man getroffen wordt, waarbij de auto met open dak zich naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis rept, maar uiteindelijk te laat komen. Wat er echt aan de hand was (en of er al echt een complot was) zullen we waarschijnlijk nooit te weten komen. Maar met boeken zoals dit van Michiel, waar duidelijk heel wat research is ingekropen ondanks de vele vrijheden die de auteur zich heeft toegelaten, blijft de gedachtenis aan één van de grootste presidenten van de Verenigde Staten leven.
Dit is voorlopig het derde boek van deze auteur die ik reeds las (ik mocht al 'Passchendaele: Operatie Rode Modder' en 'Bachmoet' lezen van hem) en persoonlijk vind ik dit al het beste dat ik van hem las. Waarschijnlijk heeft het onderwerp daar veel mee te maken (ik vind het fascinerend hoe dit in zo'n complotsfeer blijft hangen zonder echte antwoorden) maar natuurlijk heeft Michiel een heel goed onderbouwd verhaal verteld waarin de geschiedenis enigszins wordt herschreven. Wie weet heeft hij wel het echte verhaal onthuld, zonder het zelf te beseffen?