The Life and tribulations of Deborah Seymus

Looneybooks79 17 juli 2023

Vergis je niet, dit is geen pornografisch werk van de auteur! Dit is een boek over relaties, over een zoektocht naar zichzelf en over een rebel zijn in een wereld waar alles volgens strikte en vaste regels verloopt! En ja, het gaat over seks. Natuurlijk gaat het ook over seks, waarom zou de titel anders vijftig piemels zijn? Maar Deborah gebruikt haar journalistieke talent om een boek te schrijven over haar eigen ervaringen met mannen en met daten en hoe haar ervaringen haar leven hebben overheerst.

Ok, ik herbegin want ik snap dat jullie nu even volledig van de wijs zijn gebracht hier! Waaat? Vijftig piemels en er komen nauwelijks piemels in voor of zo?

Toen ik een aantal weken geleden een mailtje kreeg van Deborah of ik haar boek wou lezen en recenseren, had ik eerst ook iets van ‘damn, een boek over piemels!’ Mijn eerste reactie was ook wat lacherig via mail naar haar toe: ‘Een boek over piemels sla ik nooit af!’ Maar tegelijk vroeg ik me af wat ik te lezen zou krijgen. Maar zoals gezegd: een boek over piemels… Bring it on! Je kan er nooit genoeg over leren/lezen!

Mijn curieuze karakter overwon als het boek dan uiteindelijk in de bus lag en ik wachtte dan ook niet te lang om het te lezen. En al heel snel wist ik: wow, dit wordt heftig! Deborah komt uit een protestants gezin, heel strikt en heel rigide. Dus had ze nooit enige link met wat leefde buiten haar huis om. Tot ze begon te puberen en te rebelleren, op de enige manier die zij kon denken: promiscue gedrag en alcohol.

En het boek toont, aan de hand van de mannen in haar leven (piemel per piemel!) welke invloed dit gedrag op haar leven had. Mannen die drugs gebruikten, mannen die haar misbruikten (mentaal en fysisch), mannen die dominant waren, mannen die niks betekenden in bed… een opeenhoping van toxische relaties en de ‘verkeerde’ mannen.

De reden dat ik het boek heel graag las was enerzijds dat de heftigheid wordt bedekt met een laag humor die vaak de ergste situatie enigszins draagbaar leek te maken. (Ik herhaal: leek! Want ik vermoed dat de realiteit vaak anders was). En anderzijds, zonder in detail te treden over mijn eigen ervaringen toen ik jonger was, vond ik het heel herkenbaar. Daten is een zoektocht naar wie je bent, wat je wel en wat je niet graag hebt en vaker loop je tegen de spreekwoordelijke lamp vooraleer je die ‘ene’ tegenkomt waar alles wel goed mee klikt. En dan nog is het geen zekerheid! (Misschien moet ik toch overwegen mijn eigen ‘vijftig piemels later’ eens neer te pennen)

Intussen weet ik dat Deborah goed is terecht gekomen (toeval of niet: de dag dat ik het boek uitlas was Deborahs trouwdag! Proficiat!)! En ik denk ook dat ik mag afleiden uit het boek dat al deze ervaringen haar enkel maar verrijkt hebben, ook de slechte! Dus ik wens haar alvast veel succes toe, in de liefde en in haar (schrijf)carrière!

Als laatste wil ik zeker Deborah en de uitgeverij Pelckmans bedanken om aan mij te denken! En natuurlijk de persoon die aan Deborah mijn naam doorgaf…

Meer recensies van Looneybooks79