Genieten van Stinkhond en Plattekat

Manon 28 maart 2023
Voor het eerst mocht ik genieten van een avontuur van Stinkhond. Voor dit boek zijn er al tien andere verhalen over hem geschreven maar ik had er nog nooit één gelezen. Hij ruikt naar sardientjes, hij zit vol met vlooien en zijn vacht lijkt op een dweil of gerafeld tapijtje. Hij is ontzettend lelijk en helaas ook niet de slimste thuis. Zijn beste vriend is Plattekat en ze maken samen vanalles mee.

In de bende van de stinkhond gaat het niet zo goed tussen Stinkhond en Plattekat. Want kunnen honden en katten eigenlijk wel samenleven? Stinkhond sluit zich aan bij een bende honden.

‘Jeetje wat een puinhoop is het hier!’ ‘Nee een bende is een gang’.

Deze bende noemt zich de Ponystrijders en een opgeschoren poedel is de baas. De bende is tegen de katten, ze pikken hun baasjes in en dat willen ze niet. Stinkhond krijgt de opdracht om een kat te bijten als hij er een tegen komt. Plattekat vindt het maar niks nu Stinkhond weg is en gaat op zoek naar een eigen bende. Zullen Plattekat en Stinkhond nog vrienden kunnen zijn?

De verhalen van Stinkhond en Plattekat zijn geschreven voor de jonge lezer en zitten vol humor. Meerdere keren moest ik hardop lachen om de woordgrapjes. Wel denk ik dat het taalgebruik of deze woordspelingen voor kinderen soms een uitdaging kunnen zijn, dus ik zou ervoor kiezen om het boek ook samen te lezen.

‘En nu, Stinkhond, zeg mij na: “Ik, Stinkhond…” ‘Ah, heet u ook Stinkhond?!’ ‘Nee stommeling, herhaal, idioot!’ ‘Idioot!’ ‘Hemel wat is hij dom!’ ’Moet ik dat ook nazeggen?’

Stinkhond is een lieverd en zich van geen kwaad bewust. Hij is niet slim en dat zorgt voor grappige situaties. Ook Plattekat zit vol humor en komt scherp uit de hoek. Samen zijn ze een leuk duo, maar gaan ze elkaar in dit avontuur verliezen?

De kleurrijke illustraties van Marc Boutavant maken het verhaal van Colas Gutman nog meer hilarisch. De gezichtsuitdrukkingen en leuke situaties krijgen een beeld waardoor de lezer zich nog meer in het verhaal kan plaatsen. Het grote lettertype nodigt uit tot zelf lezen van het boek, maar ook als voorleesboek is dit verhaal geslaagd!

Meer recensies van Manon