Warrig, onwaarschijnlijk en teleurstellend

Luc  Steensels Luc Steensels
21 mrt 2023

De Italiaanse schrijver Niccolò Ammaniti werd me indertijd aangeraden door een leesgenoot. Ik heb dan op korte tijd alle romans verslonden die ik van deze schrijver terugvond. Vooral de titels 'Zo God het wil', 'Ik haal je op, ik neem je mee' (zijn allerbeste wat mij betreft) en 'Laat het feest beginnen' zijn geweldig geschreven en uiterst lezenswaardige boeken. Ik was er dan ook als de kippen bij om zijn dystopische boek 'Anna' te lezen, maar ook daar werkte de magie al niet meer. Evenmin in dit boek 'Het intieme leven' slaagt de schrijver erin me te betrekken bij het verhaal van de bloedmooie vrouw van de premier. Het begint nochtans uitstekend. Hij schrijft met veel cynisme en humor over het Italië van de beau monde. Maar naarmate het verhaal vordert, wordt het plot warrig en zeer onwaarschijnlijk om uiteindelijk te leiden naar een teleurstellende ontknoping. Niet dat ik het volgende boek van Ammaniti links zal laten liggen, daarvoor was de impact van zijn bovenvermelde boeken te groot, maar dit boek kon me veel minder bekoren, hetgeen ook blijkt uit de magere 2 sterretjes. Maar laat het je niet tegenhouden om je eigen mening te vormen, want een matige Ammaniti is nog altijd veel beter dan een hoop andere schrijvers en boeken.

Meer recensies van Luc Steensels