Roman met diepgang , dat je aan het denken zet.

lydia buist 12 maart 2025
Beth en Frank zijn getrouwd en runnen samen met Franks broer een schapenboerderij, maar hun leven wordt overschaduwd door een groot verlies: enkele jaren geleden overleed hun negenjarige zoon Bobby. Ieder gaat op zijn eigen manier om met met hun verdriet. Wanneer Beths vroegere liefde Gabriel terugkeert naar het dorp met zijn zoontje Leo, voelt ze zich meteen tot hem aangetrokken. Leo herinnert haar sterk aan Bobby, en ondanks waarschuwingen uit haar omgeving besluit ze dagelijks een paar uurtjes op hem te passen. De hernieuwde band met Gabriel brengt oude gevoelens naar boven, wat de spanningen binnen haar huwelijk alleen maar vergroot. En dan gebeurt er iets verschrikkelijks: een moord.

Het verhaal wordt verteld via drie tijdlijnen – 1955, 1968 en 1969, het jaar van de rechtszaak – en wordt direct krachtig ingezet met de zin: “De boer is dood, hij is dood en iedereen wil weten wie hem heeft vermoord.” Deze intrigerende opening zet meteen de toon en maakt je als lezer nieuwsgierig naar wat er precies is gebeurd en wie erbij betrokken is.
De cover is heel mooi, een vogel dat opvliegd uit het water. En de sticker op de cover met een quote van Delia Owens van Daar waar de rivierkreeften zingen ‘Raakt je recht in het hart ‘ ik ben het helemaal met haar eens .
Clare Leslie Hall heeft een meeslepende en gelaagde roman geschreven waarin liefde, verlies en morele dilemma’s centraal staan. De personages voelen levensecht aan, met emoties die soms pijnlijk herkenbaar zijn. Je leeft met hen mee, begrijpt hun keuzes soms wel en soms niet, maar blijft geboeid door hun verhaal.
De spanningsopbouw is uitstekend. De auteur onthult de geheimen langzaam, waardoor je steeds verder het mysterie wordt ingetrokken. De korte hoofdstukken en soepele schrijfstijl zorgen ervoor dat het boek vlot leest, terwijl de emotionele impact van het verhaal je niet onberoerd laat. De verrassende ontknoping laat alle puzzelstukjes perfect op hun plek vallen.

Voor een debuut is Als scheuren in de aarde indrukwekkend. Het is een aangrijpende en meeslepende roman die je nog lang bijblijft. Een absolute aanrader voor liefhebbers van romans met diepgang, spanning en emotie.
Ik geef Als scheuren in de aarde 5 sterren.

Met dank aan Zin in Feelgood en uitgeverij Luitingh-Sijthoff voor het vooruitleesexemplaar.

Meer recensies van lydia buist