Spannende thriller van Nederlandse bodem.

lydia buist 16 mei 2025
Recensie: De laatste wens van Marieke Damen

Nadja en haar man Steven runnen samen een goedlopende uitvaartonderneming: Uitvaartonderneming Venema. Oorspronkelijk was het bedrijf van Nadja’s ouders. Het stel heeft twee kinderen, Fleur en Thomas. Hun leven verandert echter drastisch wanneer Steven op een dag met zijn auto van de weg raakt en verongelukt. De politie houdt het op een noodlottig ongeval, maar Nadja heeft zo haar twijfels. Helemaal wanneer er vreemde, verontrustende dingen gebeuren: mysterieuze e-mails, een tweede slachtoffer… Dan weet Nadja het zeker: iemand wil haar leven tot een hel maken. Maar wie, en waarom? Wie kan ze nog vertrouwen?

Na het lezen van Het perfecte gezin was ik erg benieuwd naar De laatste wens, en Marieke Damen heeft me wederom weten te verrassen. Het is een vlot geschreven thriller, met interessante inkijkjes in het werk van een begrafenisondernemer. Het is duidelijk dat de auteur goed research heeft gedaan; als lezer krijg je een boeiende blik achter de schermen van de uitvaartbranche.

Het verhaal wordt verteld vanuit Nadja’s perspectief, afgewisseld met hoofdstukken vanuit een onbekende, geheimzinnige verteller. Dit zorgt voor een constant gevoel van mysterie en spanning. De auteur weet het motief én de dader lang geheim te houden. Net als Nadja tast je als lezer in het duister. Telkens denk je te weten wie erachter zit, maar dan gooit de auteur er weer een verrassende wending in. De spanning is goed voelbaar en wordt versterkt door kleine cliffhangers aan het eind van elk hoofdstuk.

Het hoofdpersonage Nadja is sterk uitgewerkt. Je voelt haar verdriet, haar angst, haar twijfels. De onderlinge spanningen worden goed beschreven. Ook de andere personages dragen duidelijk bij aan het verhaal.

De ontknoping is verrassend en goed opgebouwd. Ik kon het boek nauwelijks wegleggen — Marieke weet me echt aan het verhaal te kluisteren. De verhaallijnen komen mooi samen, en stap voor stap krijg je als lezer antwoord op alle vragen.

De laatste wens is een spannende en goed geschreven thriller van Nederlandse bodem.
Ik geef het boek 4 sterren.
Met dank aan HarperCollins voor het recensie-exemplaar!

Meer recensies van lydia buist