Had er meer van verwacht

Maddy 08 juli 2025
De Noorse schrijver Samuel Björk schreef de thriller De laatste ochtend als zesde deel in de serie Munch & Kruger. Het boek is heel goed los van de serie te lezen.
Vertaald in het Nederlands door Perpetua Uiterwaal en Liesbeth Huijer. Uitgegeven door Luitingh-Sijthoff 2025.

Als er in Oslo op zaterdagochtend om 09.07 uur een bom afgaat in de metro wordt de afdeling Moordzaken op de zaak gezet. Rechercheur Holgar Munch, een oude rot in het vak, roept ook Mia Kruger op, zij is nog jong, maar haar inzichten zijn formidabel. Via journaliste Jessica Blomqvist wordt al snel duidelijk dat na 24 uur de volgende bom zal afgaan dus snelheid is geboden om de dader te ontmaskeren en zo verdere aanslagen te voorkomen. Maar zal men daar in slagen.

Mia Kruger, de spil in het onderzoek, deze jonge vrouw weet nog niet goed of werken bij Moordzaken de baan is die ze wil, maar ze is goed in het oplossen van raadsels, het beoordelen van de aanwijzingen en daarom wil Munch haar bij zijn team hebben. Een belangrijke rol is weggelegd voor Jessica Blomqvist, journaliste, uitgekozen door de bomlegger om zijn contact, zijn “vriendin”, te zijn. Van dag tot dag volgen we de gebeurtenissen en de vorderingen in het onderzoek. Veel scenario’s passeren de revue. De werkdruk is hoog door de tijdsdruk, telkens weer die 24 uur. Er wordt dag en nacht doorgewerkt. Privézaken komen aan de orde maar komen nu op de tweede plaats. Een verhaal over toewijding, gedrevenheid, wraak en angst, over de verdorvenheid der maatschappij.

Het boek is onderverdeeld in 6 delen, elke dag is een nieuw deel, dat weer in hoofdstukken is verdeeld. In elk hoofdstuk heeft een ander persoon de hoofdrol en wordt vanuit die persoon’s perspectief door een alwetende verteller het verhaal verteld. Door deze voortdurende wisselingen tussen de verschillende perspectieven zit er veel snelheid in het verhaal en komen we veel te weten over de hoofdpersonen en krijg je als lezer inzichten in de gebeurtenissen vanuit verschillende invalshoeken. Er wordt veel gebruik gemaakt van korte zinnen, zo kort dat het vaak een hele reeks opsommingen zijn. Dat geeft dan veel informatie in weinig woorden.

In De laatste ochtend heeft het rechercheteam met een enorme tijdsdruk te maken waardoor te snel genomen conclusies leiden tot de vele plotwendingen, hierdoor krijgt het verhaal steeds weer een nieuwe impuls. Het verhaal zit goed in elkaar maar er zijn weinig passages in het boek die de lezer echt raken.

Samuel Björk is het pseudoniem van schrijver Frode Sander Øien(1969). Hij is zanger, songwriter, schrijver van toneelstukken en vertaalde Shakespeare naar het Noors. Zijn thrillerdebuut Ik reis alleen (2021) was de eerste in de serie Munch & Kruger en werd een internationale bestseller.

Meer recensies van Maddy