Oorzaak en Gevolg

Maddy Maddy
29 mrt 2022

Een YA boek, doelgroep 13-15 jaar wordt aangegeven maar is zeker ook voor AA oftewel All Adults.
De eerste uitgave 18 mei 2022, een mooie harde kaft, straalt hardheid uit door de kogels, zachtheid door het heldere blauw en mystiek door de wazige figuur, een figuur met een rugzak.
Het is een lekker groot lettertype dat de YA zeker zal aanspreken, 190 bladzijden, verdeeld in 3 hoofdstukken en de epiloog.

Mylo, de hoofdpersoon, vertelt vanuit het ik-perspectief zijn verhaal.
Hoe het komt dat hij als moordenaar wordt gezien, de moordenaar van zijn beste vriend Mees. Ze deden alles samen, al van kleins af aan, en nu moet hij alleen verder. Echt helemaal alleen want iedereen laat hem vallen. Hij vindt steun bij zijn opa, zijn opa die geen vragen stelt, er alleen maar voor hem is.
Het is een geval van Oorzaak en Gevolg, maar als de dood van Mees het Gevolg is wat is dan de Oorzaak. En waar ligt de Oorzaak dan? Weet zijn opa daar meer van? Gaan ze daarom naar Amerika?
Is er een patroon? Een “gedrags”patroon? Als die er is dan moet die doorbroken worden.

De tragiek spat er vanaf; “Zoals je voorpret kunt hebben had ik voorpijn. Doffe grauwe voorpijn.”
Mylo, vertelt jou echt iets, hij heeft het tegen jou, hij vraagt jou wat.
“Ik vroeg je al of je ooit verliefd was geweest. Nu wil ik je vragen of je weleens echt verdriet hebt gekend.”
De tijdspanne is kort maar wordt oh zo lang verwoord, bv.: hij loopt van de buurman terug naar zijn huis: “een barre tocht, ik was minstens een jaar onderweg.”
Ook zwartgallige humor: “Ik bijt trouwens geen kelen door.”

Deel 1 ,2 en de epiloog worden vertelt door Mylo, deel 3 wordt door een alwetende verteller vertelt.
Korte duidelijke zinnen. Interessant om te lezen en boeiend. Wat gaat er nog meer komen?
Modern geschreven met veel Engelse woorden wat het voor YA interessant maakt.
Het hele verhaal door wil je meer weten, verder lezen en door!

Marco Kunst , geb. 9-6-1966 in Vlissingen, is schrijver in hart en nieren.
Hij was docent filosofie en zelfstandig (eind)redacteur maar is sinds 2010 fulltime schrijver.
Hij schrijft voor kinderen, jongeren en volwassenen: avonturenromans, fantasy en science fiction, historische romans, kolder en verhalen die (bijna) waargebeurd zijn. Hij houdt van taal, van woorden, klanken, zinnen en alles wat ze op kunnen roepen.
Kunst woont in Amsterdam, is getrouwd en heeft een dochter.

Meer recensies van Maddy