Mee op reis!
"Ik heb niet eens een huis, dacht Nils. Maar ik heb de wilde ganzen. Hij klom van de stenen, kroop in zijn bed van ganzendons en viel tevreden in slaap."
Waar te beginnen? Het verhaal, deze klassieker, is je waarschijnlijk wel bekend; de jonge Nils die graag dieren plaagt en op een ochtend klein getoverd wordt door een kabouter. Dan vliegt een groep wilde ganzen over en als de kleine Nils een van de tamme ganzen probeert tegen te houden om mee te gaan, wordt hij halsoverkop meegevoerd op reis, op de rug van Marten.
Maar dan. Ik kan me de tekenfilmserie nog wel herinneren; op woensdagmiddag zat ik aan de buis gekluisterd als het werd uitgezonden. En zeker ook de eerste hoofdstukken uit het boek maken de herinneringen weer levendig...
Marten, Akke, de vos Smirre.. Je gaat mee op reis naar het noorden, ontdekt de prachtige natuur, leest/hoort over de mooiste verhalen. Je maakt kennis met de gebieden waaruit Zweden bestaat en ontmoet bewoners. Je maakt mee hoe Nils groeit en ontdekt hoe hij zou willen zijn, hoe hij leert om te kijken met andere ogen. Wat een avontuur! En hoe kan Nils ook al weer normaal, groot worden?
Zo goed geschreven, opnieuw verteld door Bette Westera, zo ontzettend prachtig geïllustreerd - fullcolor, vaak paginagroot, dat het dus echt voelt alsof je mee bent op avontuur door Zweden. Mede ook door het 'voor je begint' waar je uitleg krijgt over de Zweedse letters en klanken.. al lezende spreek je in gedachten de namen uit op z'n Zweeds.
Ooit in 1906 uitgegeven, maar deze hervertelling is zo levendig en prachtig gedaan dat dit anno 2021 ook nog graag gelezen zal worden! Aanrader voor 10+. Lekkere dikke pil van 370 pagina's inclusief kaart van de reis. Natuurlijk ook geschikt om voor te lezen.