Actuele thriller met spanning en diepgang

Marieke Leest 11 oktober 2025
Dit is het eerste boe dat ik las van Ingrid Oonicx maar zeker niet het laatste. Een spannende thriller met een thema die je doet nadenken.

We leren eerst Rita, de conciërge van de school kennen en ook een van de leerkrachten. Ze werken op een school met heel wat uitdagingen. De school staat zelfs op het punt om gesloten te worden maar samen met de directeur probeert ze de schouders te zetten onder de school om de toekomst van de school en de leerlingen veilig te stellen.

Daarna is Carmen aan de beurt. Zij is leerkracht op de school. Geen makkelijke job maar met vallen en opstaan leerde ze dat de kinderen op school elk hun eigen rugzakje mee heeft en probeert ze hiermee op een menselijke manier om te gaan.

Op 12 november gaat alles echter fout. Er komt een schutter op school. Zowel Rita als Carmen kunnen de school niet tijdig ontvluchten en moeten zich verstoppen voor de schutter samen met een aantal leerlingen. De schutter blijkt geen onbekende te zijn.

In deel 2 zijn we een tijdje na de schoolshooting en blijkt de psychische pijn nog even hard als vlak na de gebeurtenis. Dit deel voelt minder als een thriller maar de personages krijgen hier echt diepgang, ze voelen als echte mensen.

Deel drie begint dan al meteen spannend. Om geen spoilers te verklappen kan ik op de inhoud niet verder ingaan maar hier komt alles samen. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Ongewild raken personages verstrikt in de handen van een extremistische bende.

Dit boek is een heel goed opgezet verhaal. Het verloop is verrassend. De verhaallijnen zijn heftig. De thema’s die voorbijkomen zijn actueel. Het is echt een boek dat je raakt en je niet meteen loslaat na het dichtklappen van het boek.

Meer recensies van Marieke Leest