Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Actueel .. beangstigend .. de macht van sociale media!

marijke 02 oktober 2020
De val van Thomas G. - Nelleke Noordervliet
De aanduiding G. zet de hoofdpersoon Thomas G. al direct in het verdachtenbankje. Het suggereert dat hij een misdaad heeft gepleegd.
Thomas G. is een self-made man, aimabel, nooit om een weerwoord verlegen, joviaal, kan zich in de hogere klassen manifesteren. Kortom hij is een gerespecteerde uitgever. Hij is keihard voor zichzelf, voor de uitgeverij en de medewerkers, voor zijn gezin.
Maar wie Thomas echt is, daar kom je op het eind pas achter.
Thomas wil het non-fictie boek: Hedendaags fanatisme uitgeven, een boek waar op dat moment binnen de redactie al veel commentaar op is!
“… Onder keuze lag een diepe troebele afgrond.. iets wat zwaarder woog dan zijn reputatie ..het boek ridiculiseert alle heilige huisjes van de moderne maatschappij..”( blz 52)
De hele pers valt over hem heen, toestanden met praatprogramma’s op de tv. En dan komt daar twitter bij en facebook en internet.. Hij wordt afgemaakt, verscheurd, de meute stort zich op hem! De verwoestende werking van deze algemene opinie, algemene hetze bijna, is een duidelijk thema in dit boek.
In het bedrijf wordt Thomas teruggezet naar een onbeduidende positie.. geen beslissingsrecht meer in de uitgeverij….
De jonge journalist Joris de Groot wil de hele zaak grondig onderzoeken en er een ‘kas-kraker’ over schrijven..
“… het verleden moet worden schoongemaakt, gepoetst en opgeborgen als zilveren lepels in een bestekdoos …” ( blz 52)
Hij benadert hiervoor de familie. Isa, de vrouw van Thomas laat direct weten hier niet aan mee te werken.
Zij is na het schandaal gevlucht naar hun huis in Ierland, zij heeft daar symbolisch alle foto’s van het verleden verbrand.. zo nam zij ‘wraak op alles en altijd…’
Hier reflecteert zij filosofisch over haar leven, over haar traumatische ervaring, (die ze toedekt en verzwijgt), over haar eigen rol binnen hun relatie, binnen het huwelijk met Thomas.
In prachtige beeldende taal beleef je het verleden van Isa, haar trauma. Het komt bij je als lezer binnen!
Aan de taal merk je dat haar dochter Leonie van een heel ander kaliber is.
“… als een haal met een mes, zo scherp schoot de afgunst door mijn hart…”
(blz 130)
Dat is haar reactie als ze ontdekt wat het trauma van Isa is!
Zij denkt na, reflecteert over haar relatie met haar vader, over het avontuur met hem, eigenlijk los van hem.. Zij heeft wel afstand genomen van hem tijdens de hele affaire van Hedendaags Fanatisme… maar :
“… ineens , alsof er een ijzeren klamp losspringt , voel ik een brandend gemis om wat we elkaar ontzegd hebben in onze bravoure en branie …”(blz 181)
In deze roman zit heel veel beeldende taal en poëtische zinnen, prachtige beschrijvingen van de omgeving, de tuin van het huis van Isa in Ierland. En bespiegelingen op haar gevoel.
“… op de pas, schrijlings op de graat van Zijn en Tijd kijkend in het verleden en de toekomst….. Het landschap van mijn ziel, zegt Isa…”(blz 124)
Deze meerstemmige roman geeft zijn personages elk een eigen taal, een eigen manier van denken. Zij geven hun meningen wel op hun eigen stilistische manier in stevige, gepolijste woorden.. Maar leren ze elkaar daardoor beter kennen?
Luister beter naar elkaar, pas dan leer je elkaar beter kennen
Thomas G. is dan we het slachtoffer, maar heeft ook het ongeluk over zichzelf afgeroepen. Was het Het Noodlot?
In deze roman komen vele thema’s naar voren: het boekenvak met al zijn veranderingen daarin, de ‘macht’ van de sociale media, racisme, cancel culture…
In fictie kan de schrijver geëngageerde thema’s aansnijden en uitwerken.
Een interessant thema, fantastische beschrijvingen, een langzame en onverbiddelijke opbouw naar Het Noodlot. Actueel en zorgwekkend!
Ik heb ervan genoten, zowel van de beeldende beschrijvingen, van de opbouw van het ‘plot’ en de ontknoping…. Noordervliet is een ware TaalKunstenaar.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van marijke