Onthutsend actueel..
Dit boek vertoont veel overeenkomst met het klassieke Griekse drama: Antigoné. Het heeft dezelfde opbouw: vijf delen, hier verteld vanuit het perspectief van de vijf personages. Dit moderne klassieke drama wordt zeer ‘inlevend’ verteld.
Isma mist op het vliegveld in Londen haar vlucht naar Massachusetts, daar wil ze haar studie sociologie afronden. Maar de douane ondervraagt haar urenlang!
In Massachusetts wordt ze afgehaald door haar prof dr. Hirah Shah, die heeft ook een appartement voor haar geregeld. Daar voelt ze zich echt thuis.
“… de intense vreugde van het dagelijks leven vervat in essentie: boeken, wandelingen, een plek om na te denken, om te werken…”( blz 17)
Maar ze heeft allerminst een rustig leven achter de rug. Haar vader was een jihad-strijder, gepakt in Afghanistan en onderweg naar Guantánamo Bay overleden. Ook haar broer Parvaiz is nu een Syrische strijder. Parvaiz en Anneka, een tweeling, zijn na de dood van hun moeder door Isma opgevoed. Hiervoor heeft ze haar studie stop gezet. Maar nu Parvaiz een Syrische strijder is, heeft ze met hem alle contacten verbroken. Ze heeft hem (recht-in-de-leer als ze is) zelfs aangegeven.
In Amherst in Massachusetts leert Isma Eamonn Lone kennen, ook afkomstig uit Londen en dat schept een band. Al lezend merken we dat er een conflict ligt tussen beide families. Maar wat? Dat is vooralsnog niet duidelijk.
Elk deel wordt weergegeven door een nieuw personage, het wordt ‘strak’ verteld vanuit het personage. Je krijgt begrip voor de persoon, voor zijn/haar handelwijze. Je begrijpt de reactie van Isma op het vertrek van Parvaiz, maar ook de reactie van Aneeka.
Eamonn, de zoon van Karamat Lone, krijgt een relatie met Aneeka, de prachtige zus van Isma. Maar zij blijkt een dubbele agenda met deze relatie te hebben.
“… Ik zet hier dingen in werking…”( blz 85)
Eamonn, nieuwsgierig naar wie er belt krijgt als antwoord:
“… Op een dag zul je het weten… hou het alsjeblieft nog even vol met me.. “
Ook de lezer blijft in het ongewisse. Dat maakt dat je wilt doorlezen!
Parvaiz is met open ogen in de val van ronselaars gelopen! Zijn verhaal wordt zo beschreven dat je er wel begrip voor hebt. Hij wordt compleet gehersenspoeld. Door de ‘nuchtere’ stijl van schrijven lijkt het alsof de gruwelijke beelden waarmee Parvaiz in Syrië wordt geconfronteerd extra hard binnenkomen. Eenmaal ín Syrië is terugkeer ónmogelijk. Parvaiz vlucht, maar wordt in Istanbul doodgeschoten.
Het lijk mag niet worden gerepatrouilleerd naar Londen. “Hij is Pakistaan, daar gaar hij naar toe.” Is het oordeel van de minister van Binnenlandse Zaken dhr Karamat Lone! Dan neemt Aneeka een besluit!
Een spectaculair besluit … een besluit waarmee deze hedendaagse tragedie hartverscheurend eindigt.
Het boek geeft een helder beeld van de verscheurdheid die politieke opvattingen binnen een familie, gezin veroorzaken.
Lezen: zeker aan te raden!