Advertentie

Leon en Juliette - Annejet van der Zijl

Annejet van der Zijl schreef al veel romans, gebaseerd op ware feiten Zij is een kei in het reconstrueren en ‘verhaal-geven’ van persoonlijke ‘vergeten’ geschiedenissen.
Ook in dit Boekenweek geschenk duikt ze in de geschiedenis van twee personen.
De beginzin is een voltreffer. De aandacht van de lezer wordt direct gegrepen.
“… wat gaat er door het hoofd van een man, die weet dat hij binnen enkele tellen van dichtbij doodgeschoten kan worden…”(blz 7)
De geschiedenis volgt vanuit deze proloog.
Leon, afkomstig uit Monster, zoekt zijn geluk in het Zuiden van de Verenigde Staten. Hij komt in Charleston (inderdaad van ‘de’ dans) terecht, wordt ernstig ziek en krijgt van een vriend -slavenhandelaar- een dienstmeisje, de gekleurde Juliette. Zij zorgt met haar negen jaar toegewijd en zeer contentieus voor hem. Hij overleeft zijn ziekte én wordt verliefd op Juliette. Maar da’s een probleem. Zij is zijn slavin! Hij koopt haar vrij en trouwt in het geheim met haar. Ze houden hun verbintenis geheim.
Tussen dit verhaal door worden veel feiten gegeven, die historisch inzicht geven in de gebeurtenissen van die tijd.
Leon heeft er heel wat voor over om zijn gezin in veiligheid te brengen in een ‘slavernij-vrij’ Nederland. Het lukt wonder-boven-wonder! En Juliette wordt hier gastvrij ontvangen met haar kinderen in het landhuis Geerbron van oma. Zij ontpopt zich van ‘verlegen slavenmeisje tot een dame van allure”. Leon reist veel tussen Amerika en Nederland voor zijn handelsorganisatie. Hij is nog geregeld in Charleston, tot er een burgeroorlog uitbreekt in Amerika.
Toch betekent dat niet dat alles voor de wind gaat. Er sterven kinderen van het echtpaar, Leons zaken gaan slechter en slechter. Als Juliette onverwacht op 46 jarige leeftijd sterft, is Leon ontroostbaar. Hij wordt ziek, krijgt een slopende ziekte
“… Leon hier, Charleston daar…allebei vechtend voor hun leven, allebei gedoemd die strijd te verliezen…” (blz 81)

Het is een mooi verhaal, het is een ontroerende geschiedenis. Annejet heeft er onnoemelijk veel research voor gedaan! Feiten weven zich door het verhaal, de geschiedenis van de slavernij wordt rationeel en emotioneel weergegeven. Eigenlijk zou het verplicht lees’voer’ voor scholieren moeten zijn!
De geschiedenis is in mooie beeldende taal weergegeven, je doet je ogen dicht en ziet het leven en de schoonheid van Charleston.
“…. Het krioelde er van kleinere vaartuigen, die heen en weer voeren naar de majestueuze, op de lome golfslag van de baai deinende drie- en viermasters. Op de modderige wallekanten scharrelden pelikanen op zoek naar eten en overal dartelden dolfijnen, glanzend en sierlijk opduikend uit het water, op zoek naar prooi…” (blz 17)
De geschiedenis van Leon en Juliette is een blijvend document:
“… hun grafkelder is een grafheuvel geworden tussen de grote appartementsgebouwen als een blijvend document van liefde die de wereld trotseerde en zich niet ondergronds liet houden…” (blz 92)
4 sterren

Reacties op: Een blijvend monument van liefde in tijden van slavernij!

616
Leon & Juliette - Annejet van der Zijl
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker