Advertentie

Een man overpeinst vroegere tijden, Warschau 1937. De antisemitische nationalisten ruiken hun kans en strijden met communisten en socialisten om de macht. De joden zien in Duitsland wat er aan zit te komen en vrezen voor wat er gaat komen.
Toen ik het boek uit had vroeg ik me af of er eigenlijk ook aardige mensen in het boek voorkomen. Nou, eentje misschien, de jongere broer van Jakub. En okay, de vrouw en kinderen van Jakub.

Maar voor de rest zijn het vooral nietsontziende keiharde bloedvergietende elkaar naar het leven staande ploerten. De één beland in een sadistisch gevangenkamp wat al een voorproefje is van de gruwel die de concentratiekampen een paar jaar later vormen, de ander heeft een abominatie in de vorm van een gezicht op zijn achterhoofd, bedekt met lang haar, zijn duivelse kant. Jakub de bokser heeft zijn goeie kanten, maar is ook een keiharde moordenaar. Zijn baas perst mensen af en wie niet betaalt wordt in stukken terug gevonden in greppels. Er is een bordeel, er is een meesteres die hooggeplaatsten als slaaf behandelt.
Er is een strijd om de macht, bij de maffia van Warschau en om de politieke macht in Polen.
Haat, nijd en bloed, veel bloed en veel dood. Een bikkelharde tijd.

Twardoch heeft daarnaast nog wat verrassingen in petto waardoor alles opeens anders is dan je dacht.
Soms is het wat complex allemaal met al die Poolse namen en politieke bewegingen die elkaar bestrijden, maar echt het spoor bijster raken, dat dan weer niet.

Het is een boeiend en hard portret van de jaren vlak voor de Tweede Wereldoorlog, maar het is vooral het verhaal van Jakub Shapiro, hoe hij 1937 doorkomt en de keuzes waar hij voor staat. Vluchten naar Israël en kiezen voor zijn gezin of andere prioriteiten stellen?

Reacties op: Een boek vol bloedvergietende ploerten

8
De koning - Szczepan Twardoch
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners