Salomon Levy, leginde yn' e Westereen
Zwaagwesteinde is een dorp niet ver van waar ik geboren ben en lang gewoond heb. Zwaagwesteinde (De Westereen)is wel een beetje vergelijkbaar met het dorp van Asterix en Obelix. Zoals de Frysen fan bûgjen frjemd bin geldt dat helemaal voor de Westereenders. Het verhaal wil dat de Duitsers in 40-45 niet veel in Zwaagwesteinde kwamen, ruig volk daar wat zich door niemand de wet voor laat schrijven, ook niet door nazi's. Opsokkebalje!
Een Zwaagwesteinder legende is Salomon Levy, een Duitse jood die eind 18de eeuw naar Noord Nederland vluchtte. Zijn lotgevallen en zijn levensloop zijn voor een groot deel onbekend, Rink van der Velde heeft dan ook (als ik teruglees wat er wel over Salomon Levy bekend is) een overgroot deel zelf bedacht. Geen probleem, want vd Velde schetst even goed een mooi beeld van het leven "op de Heide". En van de avonturen van Salomon Levy. Het laatste stuk is dan wel weer volledig op ware feiten gebaseerd, Levy was aanwezig bij een opstand die hem uiteindelijk letterlijk de kop gekost heeft.
Mooi boek, sowieso altijd fijn om Fries te lezen, voelt als thuiskomen. De mooie uitdrukkingen en woorden, de sfeer, zoals Foppe de Haan dat dan zegt Hatstikkene mooi.
Nadeel is dat ik er wel achter kom hoe vernederlandst het Fries is wat ik thuis spreek. Of misschien is het gewoon zo dat geef Frysk (origineel Fries) gewoon een hoop woorden bevat die niemand die ik ken gebruikt. Maar goed, 90% van de woorden ken ik wel, 5% is uit de context prima te halen wat het is en nog eens 5% moest ik even opzoeken wat het woord nou precies betekende. Bêst genoch.