Verdorven levens in de Mexicaanse hel

Martijn '69 Martijn '69
12 mrt 2021

Ik vond het een erg te gek boek. Dat een verhaal wat zich in de onderbuik van Mexico afspeelt verontrustend en smerig zal zijn zal geen verbazing wekken. Het gaat er hard aan toen in Mexico, dat is bekend.

In dit verhaal speelt "de heks" eigenlijk een bijrol, ze wordt vermoord terug gevonden en aan de hand van de levens van de arme sloebers, veelal jonge mensen uit gebroken gezinnen met drank en drugsproblemen en een ongezond vroeg seksleven, hoererend en drank en drugs gebruikend, wordt duidelijk wat er met "de heks gebeurd" is. Elk hoofdstuk wordt verteld vanuit het perspectief van één van de hoofdpersonages waarin ook de andere hoofdpersonages veelvuldig terugkomen en waarin (een deel) van hun (overwegend trieste) levensverhaal verteld wordt. En zo schetst Fernanda Melchor een beeld van een verdorven streek in Mexico, vol geroddel, bijgeloof, met een sterk verhaal over een schat en over hoe de heks aan zijn eind kwam. Maar vooral over de veelal totaal uitzichtloze levens van jonge Mexicanen die zich onderdompelen in betaalde seks, drugs, drank en moord.

Fernanda Melchor schrijft (vaak en vooral, niet continu) in lange zinnen, maar dat ging niet ten koste van het leesplezier of het tempo. Het hinderde mij in elk geval niet, het maakte het geen ingewikkelde leeservaring.

Meer recensies van Martijn '69