Wat een fantastische dichtbundel!

MetaenMarjolein 24 juni 2025
Dit is alweer de derde bundel van de 12eneenhalf-gedichtenreeks van Edward van de Vendel. Dat wij deze poëziereeks fantastisch vinden, hebben we al vaker benoemd en dit nieuwe boek zorgt ervoor dat wij fan blijven!

'Deze bundel eert op gulle wijze alle meesters, juffen, stagiaires en conciërges voor het geweldige werk dat ze elke dag verzetten'

En hoe! Wat een geweldig boek! Zeker leuk als je in het onderwijs werkt. De gedichten gaan over onder andere een hele klas die veel liefde voelt voor de juf, over een meester met gaten en een klas die dat doorheeft, over de spellingsles van stagemeester Daryll, over een invaljuf die de klas leert dat je iemand noemt zoals diegene wenst en over de conciërge Sjon die wel 6 kilometer heeft afgelegd in 32 jaar om de bal van het dak te halen. Mijn twee favoriete gedichten gaan over de meester en juf die ineens krimpen, elf jaar oud worden en spelen met de kinderen uit de klas en over de geheimen van de personeelskamer.

Wat ik zo bijzonder vind van de gedichten van Edward van de Vendel is de onderliggende boodschap. Bijvoorbeeld het niet blijven zwijgen tegen een dominant persoon die te ver gaat of dat je nu nog lieve dingen tegen je juf kunt zeggen omdat ze nu nog leeft en in 2074 misschien niet meer.

Bij ieder gedicht heeft Saskia Halfmouw een perfect passende tekening gemaakt. De emotie van ieder gedicht komt door de illustraties nóg beter over. Heel knap gedaan!
Bij het gedicht over de geheimen van de lerarenkamer zie je verschillende leerkrachten boeken lezen. Wat ontzettend leuk dat je duidelijk een paar boeken van Edward van de Vendel kunt herkennen, zoals Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt, Papa is een ijsbeer en Misjka.

Wil jij aan het eind van het schooljaar een cadeau aan de leerkracht van jouw kind, een stagiaire of collega geven? Dan is dit hét perfecte cadeau!

Meer recensies van MetaenMarjolein

Om haar baan als video producer te redden, gaat Katie in zee met reddingszwemmer Hutch. Het enige probleem? Ze kan niet zwemmen. Wat begint als een leugentje om bestwil verandert al snel in een web van bedrog.