Je zult nooit meer op dezelfde manier naar vogels kijken
Wist je dat een vogelbrein een hoogontwikkeld orgaan is? Vogels leren nieuwe vaardigheden en kunnen zich aanpassen in een veranderende omgeving om te overleven. Super slim dus!
“In dit boek (…) kun je je verbazen over een paar van de vele, vaak verrassende manieren waarop deze prachtige natuurwonderen hun slimme hersenen gebruiken.
Je zult nooit meer op dezelfde manier naar vogels kijken.”
En daar is niks aan gelogen!
Dit boek is opgedeeld in zeven fascinerende kenmerken van vogels, zoals het bijzonder goede geheugen, de creatieve communicatie en de spectaculaire architectuur van deze knappe bouwers. Per kenmerk worden er 6 tot 11 vogels in de spotlight gezet. Zo wordt er verteld over hoe de kuifleeuwerik de commando-fluitjes van een herder imiteerde waarop de herdershonden deze opvolgden en waarom de blauwe gaai in een mierenhoop gaat zitten om een mierenbad te nemen. De informatie per vogel is kort en krachtig. Precies goed voor de doelgroep (8+). In de rijke tekst worden moeilijke begrippen uitgelegd. Achterin staat een woordenlijst. Het boek is dus lekker gestructureerd!
En wist jij dat een noordse stern slapend kan vliegen, een zwarte kaketoe lekkere beats kan drummen met drumsticks van takken, een zwarte reiger zijn eigen vleugels als parasol gebruikt, raven met wolven samenwerken (daarom worden ze ook wel ‘wolvenvogels’ genoemd) en zo kan ik nog wel even doorgaan…
Een voordeel van al die feitjes, is dat je natuurlijk altijd wat interessants te vertellen hebt. Zo heb ik dit weetje al eens doorverteld:
Als een zwartrugfluitvogel of zwarte kraai je heeft aangevallen omdat jij een bedreiging voor hem vormde, zal hij dat zelfs na 5 jaar nog weten en gewoon weer in de aanval gaan (en de kraai geeft dit zelfs door aan zijn nakomelingen)!
Tot slot wil ik even stilstaan bij de prachtige prenten. Die maken het boek zó mooi. De illustraties zijn gemaakt met collage en monoprint. Al die gevederde genieën zijn echt wonderschoon geïllustreerd.
Een boek voor echte vogelliefhebbers! En ben jij dat (nog) niet? Dan word je dat wel na het lezen van dit mooie boek! Laat jij jouw leerlingen ook verwonderen over de bijzonderheden van deze prachtdieren?!
Je zult nooit meer op dezelfde manier naar vogels kijken.”
En daar is niks aan gelogen!