Sinterfeelgood

MevrouwWillems 20 november 2025
Vorig jaar vroeg ik mezelf hardop af waar de feelgood boeken zijn met een heel duidelijk Sinterklaasthema. Eveline zei: "Dan schrijf ik die wel."

Nou, dat deed ze! Een jaar later kunnen we genieten van deze heerlijke novelle over Bram en Hannah. Ik ben enorm vereerd dat ze dit boek aan mij heeft opgedragen, dus ik snap het als je deze recensie niet geheel objectief vindt.

Ik ben pas gaan lezen toen het Sinterklaasjournaal begon (met moeite), omdat ik dat sfeerverhogend vindt. En inderdaad: gedichten, surprises, pepernoten, het zit er allemaal in!

Aan het begin van het boek is Bram nogal een kwal. Hij flirt met iedereen en trapt ze na een nacht genadeloos zijn bed uit, met ongeloofwaardige smoezen.
Hannah is het tegenovergestelde en walgt van Bram. Uiteindelijk, met een heleboel pepernoten (of zijn het kruidnoten?) komt het toch goed.

Je ziet Hannah in dit boek steeds verder ontdooien. Waar ze eerst stroef was, en behoorlijk bot tegen Bram, zie je dat veranderen in de loop van het verhaal.

Verder is het een echte feelgood: er zijn problemen die overwonnen worden, misverstanden die herstelt worden, en het eindigt allemaal met een happy end. Bram zou nu meteen een foute grap maken, want tussen de lakens duiken is zijn favoriete hobby. In dit boek wordt daar vaak over gesproken, maar er zitten geen expliciete scènes in.

Eveline heeft een heerlijke stijl: lekker luchtig, maar niet oppervlakkig. Er is genoeg te leren voor alle hoofdpersonen, zo leef (en leer) je met ze mee.

Het speelt in dezelfde wereld als "Idee voor het Kerstdiner" en "Vlak onder de Maretak", dus je herkent personages. De boeken zijn prima los te lezen van elkaar, dus als deze eerste naar meer smaakt? Het seizoen voor de twee andere boeken breekt bijna aan.

Geniet voor nu nog maar lekker van een handje kruid- of pepernoten (kies zelf maar welke) met dit boek in je hand.

Meer recensies van MevrouwWillems