Heerlijk de diepte in
De veenmol, een gravend insect. Ik kende hem niet, maar hij komt in het hele boek steeds terug. Natuurlijk ga ik dan opzoeken wat voor beest het is, en jij bent vast ook nieuwsgierig nu.
Ik hoop dat we ook een boek over vuur en over lucht krijgen, water en aarde zijn al geschreven en die zijn allebei goed. Het boek over water (oké, de zee) was zo goed, dat ik dit boek ook meteen wilde lezen, maar...
Het boek was kwijt. We konden het niet vinden in de boekwinkel. Ze hadden een beetje problemen waar ze het moesten leggen: Literatuur? Nee toch natuur.
Het boek zit er inderdaad tussen. Nikki Dekker graaft in de grond en legt uit wat ze vindt. Ze verwondert, filosofeert en observeert. Ze onderzoekt en spreekt met experts, maar laat overal haar eigen gedachten over gaan.
Het boek gaat niet alleen over vroeger, maar ook over nu. De grote crisissen, hoe het is om nu te leven. (Zoals dingen op social media plaatsen.) De teksten nemen je mee om beter naar de natuur te kijken, want daar is zoveel meer te halen dan we denken, vooral onder de grond. Hallo kriebelbeestjes en fossielen.
Welk stuk grond gaat het over? De Groote Peel, toevallig ben ik vlakbij op vakantie, dus dit boek nam ik mee.
Ik ben een bioloog, dus ik herken veel, al zie ik het niet vaak zo heerlijk opgeschreven. Het is niet een belerend en droog boek, er worden juist allerlei verbanden gelegd, van nieuwe talen tot Alice in Wonderland, industriële revolutie naar de Bijbel.
En dat niet alleen, ik zag de humor er ook van in. Als ze bijvoorbeeld aan Henk, een vrijwilliger van Staatsbosbeheer vraagt:
"Is dit jouw grond?' vraag ik hem, zorgvuldig de zweverige woorden 'geaard' of 'geworteld' vermijdend.(...)
'Dat niet, maar ik heb een vergunning, dus ik mag overal komen, ook buiten de paden.'
Tussendoor staan oefeningen om de diepte in jezelf ook te zoeken. Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik er geen enkele uitgevoerd heb.
Dus, duik de diepte in met dit boek. Hup. 5 sterren voor het eerste boek van het jaar.