“Een lief verhaal in wrede tijden”

Mieke Scheveningen Mieke Scheveningen
18 mrt 2020

Vol terecht vertrouwen heb ik me op Leon & Juliette, het boekenweekgeschenk van 2020, gestort. De focus op liefde maakt wrede tijden trotseerbaar. Al is het maar als lezeres veilig op eigen honk. Ik ken meerdere boeken van Annejet en geniet van haar handtekening:

“Mijn taak bestaat uit het reconstrueren van levensverhalen de ik boeiend vind en ze doorgeven in een vorm die mij het mooist en passendst voorkomt.”

Ik heb genoten van het wel en wee van dit moedige en liefdevolle echtpaar; en van dit goed gedocumenteerde historische verhaal dat zich zowel afspeelt in Charleston, South-Carolina, als in het Monster van Nederland eerste helft 19e eeuw. Bedankt Annejet en het CPNB voor dit prachtige geschenk. Een liefdesverhaal in de onzekere, vreemde tijden van de Covid19 pandemie was een ware hartversterker.

Het is heel goed mogelijk dat Leon & Juliette een opstapje wordt naar een roman in de toekomst over de levensloop van oudste dochter Virginie Herckenrath:

“In 1824 als slavin geboren in Charleston en op negenjarige leeftijd door haar vader naar Nederland gesmokkeld, ging ze als volwassen vrouw weer terug naar Amerika en eindigde ze als een van de rijkste vrouwen van de staat California. Deze foto gaf mij wat ik altijd nodig heb aan het einde van een boek: een nieuw spannend verhaal aan de horizon.” Interview AD: https://www.ad.nl/dossier-weekend/boekenweekgeschenk-hoe-een-slavenbaby-burgemeestersvrouw-werd~af68e7eb/

Ik kan niet wachten!

Meer recensies van Mieke Scheveningen